Utenriksministeren i statsbegravelse for tidligere statsminister Shinzo Abe

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

– Drapet på tidligere statsminister Shinzo Abe var et brutalt angrep på et åpent demokrati. Shinzo Abe satte et sterkt preg på japansk politikk og internasjonalt samarbeid i sin regjeringstid, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Norges representanter i tidligere statsminister Abes begravelse. Foto: Japans utenriksdepartement
Fra venstre: Utenriksminister Anniken Huitfeldt, politisk rådgiver Eirin Kjær, ambassadør Inga Nyhamar og underdirektør Svein A. Michelsen i tidligere statsminister Shinzo Abes begravelse. Foto: Japans utenriksdepartement

Shinzo Abe ble drept under et valgkamparrangement 8. juli. I statsbegravelsen i Nippon Budokan i Tokyo 27. september deltok 6400 representanter fra 190 land. Utenriksministeren representerte Norge. USAs visepresident Kamala Harris, Canadas statsminister Justin Trudeau og Indias statsminister Narendra Modi var blant deltakerne i begravelsen.

Under besøket møtte Huitfeldt også Japans utenriksminister Yoshimasa Hayashi. Hovedtema for møtet var den sikkerhetspolitiske situasjonen i Øst-Asia og krigen i Ukraina. Det er et sterkt interessefellesskap mellom Norge og Japan på områder som demokrati, menneskerettigheter, sikkerhetspolitikk og bærekraftig utvikling.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt og Japans utenriksminister Yoshimasa Haysahi. Foto: Guri Solberg,UD
Utenriksministeren møtte sin japanske kollega Hayashi under Japan-besøket. Foto: Guri Solberg, UD

– Både Norge og Japan arbeider for at internasjonalt samarbeid skal være basert på folkeretten og internasjonale forpliktelser. Det er et viktig signal til Russland og mange land i Asia at Japan har innført sanksjoner mot Russland på lik linje med EU og G7-landene. Japan gir også betydelig humanitær bistand til Ukraina og nabolandene, sier Huitfeldt.

Japan blir medlem av FNs sikkerhetsråd 1. januar 2023, og utenriksminister Huitfeldt delte i møte med utenriksminister Hayashi erfaringer fra de snart to årene Norge har sittet i Sikkerhetsrådet.

Japan er Norges tredje største handelspartner i Asia. Sjømat står for 48 prosent av Norges eksport til Japan. I Tokyo møtte utenriksministeren også representanter for noen av de rundt 60 norske bedriftene som er representert i Japan.

– Vi ønsker å styrke det økonomiske samarbeidet med Japan. Som hav- og teknologinasjoner har vi gode forutsetninger for samarbeid og handel som kan bidra til verdiskaping innen maritim sektor, sjømat, fornybar energi, digitalisering og kreative næringer, sier utenriksministeren.

Utenriksministeren og Norges ambassadør  møtte representanter for norske bedrifter i  Japan. Foto: Guri Solberg, UD
Utenriksministeren og Norges ambassadør til Japan, Inga Nyhamar, møtte representanter for norske bedrifter i landet. Foto: Guri Solberg, UD