Historisk arkiv

Tettere forsknings- og utdanningssamarbeid med Kina

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Forrige uke ledet forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø en stor delegasjon til Kina med deltakere fra norske universiteter og høyskoler. Formålet med reisen var å inngå tettere samarbeid med Kina på forsknings- og utdanningsområdet.

– På ganske få år har Kina blitt en av verdens største kunnskapsprodusenter. For eksempel viser tallene at Kina vil passere USA i investeringer i forskning og utvikling innen 2020. Norsk forskning utgjør 1 prosent av kunnskapsproduksjonen i verden. Vi er nødt til å innhetnte ny kunnskap fra andre deler av verden. Det er nødvendig for å utvikle norsk forskning og høyere utdanning videre. Men det er også viktig for at vi skal lykkes med å omstille Norge , sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.   

 

Delegasjon til Kina
Norske og kinesiske samarbeidspartnere samlet på Science, Technology and Education Day i Shanghai, et av de faglige seminarene under statsrådens delegasjonsreise til Kina. Foto: Tim Haukenes

Døråpner for norske miljøer

I tillegg til et omfattende politisk program, samarbeidet norske og kinesiske aktører om et stort faglig program. I det faglige programmet ble det lagt særlig vekt på temaer hvor begge land ønsker et tettere akademisk samarbeid, som klima, fornybar energi, polarforskning, utdanningsforskning og helse og omsorg.

– Jeg hadde gode samtaler med mine kinesiske kollegaer med ansvar for forsknings- og utdanningspolitikk. Vårt hovedfokus har vært hvordan vi i fellesskap kan legge til rette for at institusjoner i Norge og Kina får gode rammebetingelser for å jobbe målrettet sammen. Det viktigste for meg har likevel vært å være en døråpner for at norsk akademia skal komme i kontakt med mulige kinesiske samarbeidspartnere, sier Nybø.

 I tillegg til den offisielle delegasjonen, deltok over 200 personer fra norsk side på det faglige programmet. Det er sektoren og institusjonene som selv har vurdert deltakelse. Departementet har vært tydelig på at målgruppen for besøket er fagmiljøer som enten har pågående samarbeid med kinesiske partnere, eller fagmiljøer som har helt konkrete planer om å starte opp slikt samarbeid. 

 Nye samarbeidsavtaler

I forbindelse med besøket ble det undertegnet flere samarbeidsdokumenter, både på institusjons- og myndighetsnivå. Forsknings- og høyere utdanningsministeren signerte med sine kinesiske motparter en overordnet handlingsplan for utdanningssamarbeid (2018-2020), og en bilateral avtale om gjensidig godkjenning av kvalifikasjoner i høyere utdanning.

 – Dette er viktige avtaler som vil føre samarbeidet mellom Norge og Kina videre. Jeg er opptatt av at universitetene og høyskolene som har vært med i delegasjonen skal få et godt utbytte. De signalene jeg har fått – både underveis og nå i etterkant – er helt tydelige på at de har hatt det. Mange av institusjonene våre har undertegnet nye samarbeidsavtaler, og mange har knyttet nye kontakter,  sier Nybø.

Kunnskapsdepartementet vil lage en oppsummerende rapport fra besøket. Rapporten vil blant annet bygge på innspill fra deltakerne, og informasjon om videre oppfølging fra alle involverte parter.