Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Deler ut 91 millioner til ny forsvarsteknologi

– Støtteordningen er et viktig bidrag til nyskapning og arbeidsplasser, og har fått økt betydning under koronakrisen. Vi øker derfor støtten i år og vil øke den ytterligere neste år, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Forsvarsdepartementet har opprettet en støtteordning for små og store bedrifter som ønsker å utvikle forsvarsteknologi. Stønadspotten er i år økt fra 71 til 91 millioner kroner. Forsvarsdepartementet planlegger en ytterligere opptrapping til 116 millioner neste år.

Så langt i år har åtte prosjekter fått støtte. Mange av disse går over flere år og til sammen har disse prosjektene fått 94 millioner kroner.

Nammo Raufoss AS får 25 millioner kroner i støtte til å øke forståelsen for laservåpenteknologiens påvirkning på fremtidens stridsfelt. De skal i samarbeid med FFI også se på operative muligheter og beskyttelsesbehov mot denne type våpensystemer. 

Haptiq AS får 8,9 millioner i støtte til å utvikle et planleggingsverktøy som omgjør grafisk data til real-time 3D grafikk i blandet virkelighet (AR) og kunstig virkelighet (VR). Dette skal bidra til at militære enheter får en detaljert oversikt over det området de skal inn i.

UBIQ Aerospace AS får 11,9 millioner i støtte til å utvikle en komplett løsning rundt ising på ubemannede fly (UAV’er). Som en del av prosjektet skal det utvikles smarte sensorer og autonome systemer for deteksjon og elimininering av is på fly skrog, sensorer og propell.

Tildeling av midler skjer to ganger i året. De øvrige bedriftene som har fått støtte så langt i år er Fieldmade AS, Kongsberg Defence & Aerospace AS, Radome.no AS og Naxys AS.