Historisk arkiv

Derfor er jordvern viktig: matproduksjon og økosystemtjenester

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Jordvern er mer omfattende enn de fleste er klar over. Jordvern handler om mikrobiologi og karbonlagring, om flomdemping og klimatilpasning, om nasjonal matsikkerhet, om vårt globale fotavtrykk, om internasjonale markeder og om kriseberedskap. Alt dette må vi ta hensyn til for å sikre en bærekraftig samfunnsutvikling.

I 2015 fikk Norge sin første jordvernstrategi. I disse dager arbeider Regjeringen med å revidere den. NIBIO har fått i oppdrag å utarbeide et kunnskapsgrunnlag som skal sikre at jordvernstrategien bygger på oppdaterte fakta. Landbruks- og matminister Olaug Bollestad understreker hvor viktig dette arbeidet er:

– Den aller mest grunnleggende forutsetningen for et aktivt, framtidsrettet norsk jordbruk og norsk matproduksjon er at vi tar vare på matjorda – uten jord, ikke noe jordbruk. Jeg er glad for alt positivt engasjement for matjorda vår. Økt bevissthet rundt verdien av å ta vare på dyrket jord er viktig, og det gir resultater. NIBIOs rapport gir oss et godt kunnskapsgrunnlag for arbeidet med jordvern og oppfølging av jordvernstrategien, sier hun.

Jordvern handler både om vern av arealer og om å verne jordsmonnets mange funksjoner, eller økosystemtjenester.
Jordvern handler både om vern av arealer og om å verne jordsmonnets mange funksjoner, eller økosystemtjenester. Foto: Nibio

I januar sendte Bollestad og kommunal og moderniseringsministeren ut et jordvernbrev til alle kommuner i Norge. Brevet understreker betydningen av jordvern for å oppnå bærekraftsmålene. Rapporten utdyper denne sammenhengen mellom jordvern og bærekraft.​

NORSKE JORDBRUKSAREALER

  • Ifølge offentlig arealstatistikk har vi 11,3 millioner dekar jordbruksareal i Norge.
  • Jordbruksarealet i Norge har vært ganske stabilt på rundt 10 millioner dekar de siste 100 år.
  • 9,8 millioner dekar er i aktiv drift med driftstilskudd.
  • Det gir 1,8 dekar jordbruksareal i drift per innbygger
  • 23 % av arealet ligger i eller mindre enn en kilometer fra en tettstedsgrense.
  • 90 % av de tettstedsnære jordbruksarealene ligger i klima egnet for mat- eller fôrkornproduksjon.
  • 661 700 dekar har blitt bygget ned mellom 1949 og 2019.