Historisk arkiv

Døli pleie- og omsorgshjem vant Gylne måltidsøyeblikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Konkurransen om den beste sykehjemsmaten i Norge viste at tre kandidater skilte seg ut. Av disse var det Døli pleie- og omsorgshjem i Nittedal kommune som stakk av med seieren. De mottok prisen av juryleder og landbruks- og matminister Sylvi Listhaug i dag. På nyåret blir det fest.

– Av mange gode kanditater var det Døli sykehjem som totalt hadde den beste helhetlige presentasjonen av maten, og sykehjemmet er en verdig vinner. Godt tilbredt og anlagt mat, som på Døli sykehjem, er viktig for å øke matglede og livsgleden hos brukerne, sier Sylvi Listhaug. 

Kjøkkensjef Lisa Tronsen, sykehjemsjef Mette Mosby og landbruks- og matminister Sylvi Listhaug under dagens prisutdeling.
Kjøkkensjef Lisa Tronsen, sykehjemsjef Mette Mosby og landbruks- og matminister Sylvi Listhaug under dagens prisutdeling. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Juryens begrunnelse

"Vi mener at middagsrettene ser svært fargerik og innbydende ut, maten er delikat for både gane og øye. Menyen var en blanding av ulike tradisjonelle norske retter, tilpasset beboernes vaner. Både kjøtt og fisk er godt representert på ukemenyen, og friske grønnsaker med irrgrønn persille eller sitronbåter liver opp. Det er tydelig at sykehjemmet serverer mat i tråd på kostholdsrådene fra Helsedirektoratet.

Det ser trivelig ut her. Bordet var dekket med rognebær, trolig plukket i nærheten.

Sykehjemmet presenterer maten på en måte som alle andre syke og aldersinstitusjoner i Norge kan klare å ta etter. Hjemmekoselig og innbydende." 

Fylkesjuryen vektlegger også den korte avstand mellom spisestue og kjøkken, noe som gir den velkjente bonuseffekten lukt av mat og aktivitet mellom kjøkken og bord. Stemningen rundt bordet bærer preg av tillit og et ønske om at beboerne skal få god matlyst. 

Døli pleie- og omsorgshjem i Nittedal kommune er et sykehjem med 73 heldøgnsplasser fordelt på somatisk avdeling, rehabiliteringsavdeling, avlastningsplasser og korttidsplasser.   Sykehjemmet har en egen kafe og kjøkkenet kjører ut mat til de av kommunens eldre som ønsker det. 

Juryen bestod av statsråd Sylvi Listhaug, statssekretær Astrid Nøkleby Heiberg,  fjernsynskokk Wenche Andersen, matblogger Trine Sandberg, direktør i Forbrukerrådet Randi Flesland, kokk og matutvikler Arne Brimi og leder av Kost og Ernæringsforbundet Arnt Steffensen. Juryen kommer også til å delta på festen vil bli arrangert for vinneren på nyåret. 

Kandidatene ble anonymisert før juryen fordelte sine poeng til hver av fylkesvinnerne.

Glade kokker på Døli pleie- og omsorgshjem tar selfie til egen Facebook-side.
Glade kokker på Døli pleie- og omsorgshjem tar selfie til egen Facebook-side. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Større bevissthet rundt maten

Fra Akershus deltok totalt 21 sykehjem, og var fylket med flest deltakere. Fylkesmann Valgjerd Svarstad Haugland la i sin tale vekt på at mange av sykehjemmene som var med forteller at konkurransen har vært verdifull, også for dem. Det har gjort dem mer bevisste på maten og dens betydning. 

– Vi er veldig takknemlig for at det vi gjør blir satt pris på, at hjemmelaget mat, laget fra bunnen av vinner frem, forteller sykehjemssjefen på Døli Mette Mosby. 

Kjøkkenpersonalet gledet seg også over hyllesten, og kunne fortelle at de har mange stamgjester også fra andre eldre i området. De som bor i omsorgsboligenen bak sykehjemmet får ukesmenyen og kommer gjerne innom flere ganger i uka for å spise middag. I dag, med flesk og duppe på menyen var det mange ekstra middagsgjester rundt bordene. 

Kake til vinnerne.
Kake til vinnerne. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Tre sykehjem utmerket seg

– I juryven mente vi det var tre sykehjem som utmerket seg som gode eksempler til etterfølgelse. Vi ønsker å fremheve disse tre samlet sett fordi de signaliserer riktig retning for mat og måltider på norske sykehjem, sier Sylvi Listhaug. 

De tre sykehjemmene er Døli i Nittedal, Blidensol i Stavanger og Nygård i Sandefjord. 

Det er spesielt tre forhold andre sykehjem kan lære av disse tre: 

  • Servering av duftende, smakfull, sunn og fargerik mat – gjerne lokale råvarer og tradisjonsretter.
  • Bruk av ny teknologi og innovasjoner for bedre produkter med bedre spiseegenskaper.
  • Tilpasse måltidsituasjonen til beboernes ønsker og behov. 

Blidensol sykehjem

Blidensol sykehjem i Stavanger er et privat ideelt sykehjem for personer med demens. Det er totalt 58 heldøgns plasser, hvor av åtte plasser er for yngre personer med demens og åtte plasser for forsterket skjermet enhet. Avdelingene er blitt organisert i åtte mindre enheter med seks til åtte pasienter i hver.  Blidensol sykehjem er både Miljøfyrtårn og ISO sertifisert. 

Juryen har spesielt lagt merke til at Blidensol har et særdeles gjennomtenkt tilbud til personer med demens. Maten anrettes innbydende og tilpasses beboergruppen, eksempelvis er tallerkenene hvite for å gjøre det lettere for beboerne å se hva som serveres. Pynten på bordet er avhengig av dagsformen til beboerne. Ro og god stemning rundt måltidet er et mål. Derfor får beboere med store spiseutfordringer spise på eget rom, både av hensyn til egen verdighet og for å sikre mathygge for de andre. Matsamtaler blir brukt som aktivitet og for å få i gang samtaler om matens tilberedning og matminner hos beboerne. Kjøkkenet er flinke til å lage annerledesmat innimellom.  Hva som serveres og hvorfor er godt gjennomtenkt. Her kan sykehjemmet mat. 

Nygård sykehjem

Nygård bo- og behandlingssenter i Sandefjord kommune har 148 plasser fordelt på 13 kort- eller langtidsenheter. Spisearealene er imtime og tilpasset beboernes behov. Maten er ernæringsmessig tilpasset de som spiser. Alle som håndterer mat i fellesarealet har egen uniform, slik at pasientene opplever gjenkjennelse og forventning. 

Juryens dom er at Nygård presenterer mat på en ytterst delikat måte. Bruk av ny matteknologi ( molekylær gastronomi), ønske om at måltidene skal være av ypperste klasse, og  tilrettelagt samarbeid mellom kjøkken og pleie står i fokus. 

Juryen tror at den matteknologien som sykehjemmet benytter seg av med hell kan overføres til andre sykehjem. Ikke minst fremstår måten sykehjemmet moser maten på som et mønster for andre. 

– Moset mat serveres til beboere som har utfordringer med å spise, og er utfordrende å tilberede og servere på en innbydende måte. Dette greier de her og det bør være til inspirasjon for andre sykehjem, sier Sylvi Listhaug. 

Fakta om konkurransen

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug inviterte i juni alle landets sykehjem og institusjoner til en konkurranse rundt matglede for eldre. Hun er opptatt av at måltidene skal tilpasses slik at de gir både matglede og matlyst.

Konkurransen er et ledd i regjeringens arbeid med å bedre matomsorgen på alle norske syke- og aldershjem, og målet med konkurransen er å øke bevisstheten om maten og måltidenes betydning for eldre. I forbindelse med lanseringen av konkurransen oppfordret statsråden alle landets ordførere til å engasjere seg.

For å delta har landets syke- og aldersinstitusjoner dokumentert den ukentlige institusjonsmaten. De har sendt inn bilder av en normal middagstallerken i minst fem av ukas syv dager, ukemenyen, og minst ett bilde av spisebordet og av spiserommet.  Totalt har 147 institusjoner sendt inn bilder til fotokonkurransen. Disse er fordelt på 108 kommuner og alle fylker er representert.