Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Få besøk av Matgledekorpset

Matgledekorps skal reise rundt til institusjoner i ulike kommuner i Hedmark og Oppland for å inspirere til økt innsats for matglede blant eldre.

– Jeg har stor tro på Matgledekorpset, og håper at tilbudet blir godt mottatt ute i kommunene. Dette er et viktig tiltak som skal bidra til å få enda mer fart på vår satsing på god mat, matglede og gode måltidsopplevelser for eldre, sa landbruks- og matminister Bård Hoksrud da han lanserte matgledekorpset på inspirasjonsdagen om mat for eldre i Hamar i dag. 

Landbruks- og matminister Bård Hoksrud lanserte i dag et matgledekorps som skal reise rundt til institusjoner i ulike kommuner i Hedmark og Oppland for å inspirere til økt innsats for matglede blant eldre.
Landbruks- og matminister Bård Hoksrud lanserte i dag et matgledekorps som skal reise rundt til institusjoner i ulike kommuner i Hedmark og Oppland for å inspirere til økt innsats for matglede blant eldre. Foto: Landbruks- og matdepartementet.

Skal gi veiledning, tips og inspirasjon

Hensikten med Matgledekorpset er å bidra til at mat og måltider på institusjoner blir dagens høydepunkt. Institusjonene skal få hjelp til å strekke seg litt ekstra til beste for sine spisegjester. Institusjoner må være bevisst på valg og bruk av mat som serveres, sammensetning og variasjon av måltider, bruk og ikke kast av mat, sesongvarer og sesongretter. I tillegg er det viktig å bruke mat som aktivitet og til å ha en god dialog med spisegjestene om hva de ønsker seg. Matgledekorpset skal gi institusjoner veiledning, tips og inspirasjon om:

  • Matfaglig – måltider og mellommåltider
  • Hygge og trivsel rundt måltider
  • Brukerinvolvering og bevissthet rundt valg av råvarer og retter
  • Kosthold og ernæring

– Gode måltider er en av hverdagens viktigste begivenheter for mange eldre. Nå etablerer vi et pilotprosjekt med Matgledekorpset. Målet er å bidra til flere gode måltider på sykehjem, redusere underernæring hos den eldre befolkningen og gi dem som jobber i eldreomsorgen faglig påfyll, sier landbruks- og matminister Bård Hoksrud.

Institusjoner som får besøk av Matgledekorpset mottar Matglede-merket.
Institusjoner som får besøk av Matgledekorpset mottar Matglede-merket. Foto: Landbruks- og matdepartementet.

Mål om 20 institusjonsbesøk

Pilotprosjektet skal driftes av Fylkesmannen i Innlandet og målet er at minst 20 institusjoner skal få inspirasjonsbesøk i 2019. Matgledekorpset består av fem personer med bred mat- og servicefaglig kompetanse:

  • Kokk Charlotte Mohn Gaustad
  • Kokk Hai Hang
  • Kokk og opplevelsesarrangør Hans Brimi
  • Mona Smestad
  • Ernæringsfysiolog Marit Toverud.

Alle kommuner og institusjoner i Innlandet kan melde sin interesse for besøk på egen e-post:

Matglede på sykehjem.
Landbruks- og matdepartementet har tatt initiativ til å etablere et Matgledekorps som skal bidra til at mat og måltider på institusjoner blir dagens høydepunkt. Foto: NTBscanpix/VG Espen Braata

Arrangerer inspirasjonsdager om mat for eldre

Landbruks- og matminister Bård Hoksrud og eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen har denne høsten invitert til seks inspirasjonsdager om matglede og helse for eldre. Regjeringen arbeider med å synliggjøre, samle og spisse innsatsen knyttet til mat og måltider generelt. Mat- og måltidsglede for eldre er inkludert i arbeidet. 

Skal inspirere ansatte i eldreomsorgen

Matgledekorpset og inspirasjonsdagene retter seg mot alle som arbeider med matfag, de som har pleieoppgaver i institusjoner og i hjemmetjenesten, og for de som inspirerer kommuneadministrasjonen til å se sammenhenger mellom innkjøp av mat, kosthold og matglede.

– God matomsorg reduserer medisinbruk og gir bedre livskvalitet. Det er avgjørende for å møte flere samfunns- og helseutfordringer, sier Hoksrud.

Til toppen