Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Første møte i havpanelet

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Mandag 24. september gjennomføres det første møtet i det internasjonale høynivåpanelet for bærekraftig havøkonomi. Dette er et panel av sittende stats- og regjeringssjefer som vil samarbeide for bærekraftig bruk av havet.

Statsminister Erna Solberg lanserte planene for et slikt panel i januar.

Statsminister Erna Solberg på fiskebåt i Mehamn.
Statsminister Erna Solberg fisker utenfor Mehamn. Foto: Eirin Larsen/Statsministerens kontor

- Havet har et enormt potensial for å møte verdens ressursbehov, skape arbeidsplasser og bidra til økonomisk og sosial utvikling. Dette kan bare utløses gjennom bærekraftig vekst i havnæringene globalt, sa Solberg da havpanelet ble lansert i januar.

Panelet ledes av Palaus president Thomas Esang Remengesau Jr. og statsminister Erna Solberg, og består av ledere fra en rekke kyststater over hele verden; Australia, Chile, Fiji, Ghana, Indonesia, Jamaica, Japan, Mexico, Namibia, Norge, Palau og Portugal.

- Bærekraftig bruk av havet er viktig for arbeidsplasser og næringsliv i Norge fremover, sier statsministeren.

I løpet av de neste 18 månedene skal panelet studere bevisbaserte forslag til hvordan havkrisen kan løses, og blant annet se nærmere på bærekraftig fiske, havbaserte energiløsninger, turisme, nye tilnærminger til beskyttelse av marine områder, og havøkonomi.

Det første møtet finner sted i FN-bygningen i New York mandag 24. september.

Panelet vil også jobbe for å oppfylle bærekraftsmål nr. 14 om livet under vann, og skal levere en sluttrapport for arbeidet på FNs havkonferanse i 2020.