Utenriksministeren i Mexico for å åpne forum for dialog og konfliktløsning i Latin-Amerika og Karibia

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Norge og Mexico er vertskap når over 50 fredsmeklere, beslutningstakere og eksperter samles i Mexico denne uken.

Forumet er en regional variant av den årlige internasjonale fredsmeklersamlingen Oslo Forum, og arrangeres i samarbeid med Centre for Humanitarian Dialogue (HD).  Colombias nye og ambisiøse visjon om «Total fred», dialogen mellom partene i Venezuela, samt utviklingen i Haiti og Sentral-Amerika er noen av temaene for samlingen. Det vil drøftes muligheter for forhandlinger med gjenger og kriminelle organisasjoner i regionen, samt erfaringer fra dialog med sosiale bevegelser.  Denne ukens samling er resultatet av et partnerskap mellom Norge og Mexico etter at begge landene var valgt inn som medlemmer av FNs sikkerhetsråd i 2021 og 2022.

– Vi har mye å lære av denne regionens erfaring med innovative metoder for dialog og fredsforhandlinger. Denne samlingen en unik mulighet for nye perspektiver i retning av varig fred. Vi håper at dette møtet vil framskynde innsatsen for å samle de ulike partene i konfliktene, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

– Regionen har vært preget av betydelig uro i de siste årene, med konflikter som ble forverret av både covid-19-pandemien og klimaendringer, sier David Harland, HDs direktør. – Dette møtet kan endre dynamikken ved å styrke forståelsen og innsatsen for å støtte fred og stabilitet i hele Latin-Amerika og Karibia.

Fra å være et beskjedent møte i 2003 har Oslo Forum utviklet seg til å bli den viktigste årlige samlingen for fredsmeklere. De lukkede drøftingene underlagt Chatham House-regelen for anonymitet gjør det mulig for deltakere å snakke åpent og legge fram ideer til bærekraftige løsninger på voldelige konflikter.

Blant tidligere deltakere finnes António Guterres, FNs generalsekretær, Jimmy Carter, tidligere president i USA, Mohammad Javad Zarif, tidligere utenriksminister i Iran, Juan Manuel Santos, tidligere president i Colombia, Fatou Bensouda, tidligere hovedanklager ved Den internasjonale straffedomstolen, Retno Marsudi, utenriksminister i Indonesia og Thabo Mbeki, tidligere president i Sør-Afrika.

Se Oslo Forum 2022 report for å lese og laste ned Oslo Forums fullstendige rapport for 2022.

Oslo Forums podkastserie The Mediator’s Studio vil sende et dybdeintervju med den erfarne fredsmekleren Álvaro de Soto. Se The Mediator’s Studio for å lytte til sesong 1–4 av podkastserien.