Friluftslivets uke er åpnet

Tale ved åpningen av Friluftslivets uke 2021, ved Trollvann i Oslo. 5. september 2021

Sjekkes mot fremføring.

Kjære alle sammen

Veldig hyggelig å se dere her ute i naturen en søndags formiddag!

Dere er sikkert enige med meg. Det å være ute er en av de beste måtene å bruke en fridag på. Ja, under pandemien har det vært omtrent den eneste måten å bruke en fridag på.

Jeg tror mange har fått øynene opp for hvor fint det er å gå tur i marka, tenne bål når det er lov og kanskje sove ute, i stedet for å være i byen.

Naturen og uteområdene ble med pandemien også løsningen for mange skoler og barnehager, sånn at de kunne holde oppe og ha stor nok plass. 

Jeg håper og tror at vi vil fortsette med dette nye utelivet selv når pandemien er over. Så mange familier som har kjøpt  så mye utelivsutstyr, så bør  de jo bruke det i alle fall noen år til!

Naturen er jo aldri helt lik, selv om vi går de samme stiene  igjen og igjen. Vannet vi bader i om sommeren, kan vi gå på ski eller skøyter på om vinteren. Årstidene skifter, og i takt med dem skifter lyset og temperaturen og litt av stemningen i naturen.

Friluftsliv er en del av livet for oss i Norge. Det er ganske enkelt fordi det gir oss helse, glede og livskvalitet. Det er lett tilgjengelig uten at det koster penger.

Over 80 prosent av oss går tur i skog og mark. Det er den mest vanlige aktiviteten for folk her i Norge. En spørreundersøkelse om fritidsvaner har vist at Oslos befolkning faktisk bruker omtrent 73 millioner timer per år i den bynære skogen.

Tur i skog og mark er gratis. Naturen er der for alle.

Undersøkelser peker på sosio-økonomiske forskjeller, men: Friluftsliv er likevel den formen for fysisk aktivitet som har minst forskjeller i deltakelse sett i forhold til utdannelse og inntekt.

Å satse på lavterskel friluftsliv er et viktig virkemiddel for å bedre helsen i hele befolkningen.

Gode og attraktive friluftslivsmuligheter i nærmiljøet er da veldig viktig, noe Trollvann er et godt eksempel på.

Regjeringen bruker penger hvert år til å sikre mellom 20 og 40 nye friluftsområder i nærmiljøet.

Samtidig må vi passe på at vi har store områder med uberørt natur. Derfor har vi siden 2013 opprettet tre nye nasjonalparker, utvidet to nasjonalparker og etablert 656 nye naturreservater.

Vi står nå foran både Friluftslivets dag og friluftslivets uke. Jeg vil oppfordre alle til å bruke uken godt.

Kanskje dere vil prøve en aktivitet dere ikke har prøvd før. Kanskje noen av dere er her i dag for å prøve en sopptur for første gang?  Kanskje dere tør mer enn jeg pleier å tørre, som bare tror at jeg vet hvordan en kantarell ser ut.

Nå vet jeg at det etter en tørr sommer ikke er så lett å finne sopp her på Østlandet. På vestlandet kan man kanskje finne litt  mer. Men skulle dere finne noe er det jo greit å vite at det er soppkontroll her ved Trollvann.

Så dersom dere er litt i tvil, sjekk soppen og lær samtidig mer om hva som er spiselig sopp i naturen.

Tusen takk til organisasjonene som står bak arrangementet her i dag og Friluftslivets uke. Også takk til de organisasjonene som tilrettelegger for små turer og aktivitet rundt omkring året rundt.

Takk for innsatsen dere gjør for å gi befolkningen gode opplevelser i naturen. 

Bruk muligheten. Dersom man sliter med noe i livet, så er det det å ta en tur, ta inn opplevelser, noe som også gir stabilitet. Det er godt for den psykiske helsen. Også derfor er det viktig  å oppfordre til å bruke naturen!

Med dette erklærer jeg Friluftslivets uke 2021 for offisielt åpnet!