Fylkesnytt fra Nordland 1/2025

Statsforvalteren i Nordland er ute med et nytt nummer av fylkesnytt. I denne utgaven kan du lese om treindustri, Umami Arena og næringsutvikling i reindriften.

Treindustriens muligheter i Nordland er analysert

Nordlandsforskning har kartlagt og analysert treindustrien i Nordland på oppdrag fra Statsforvalteren i Nordland. Utgangspunktet for arbeidet er et ønske om å utnytte skogressursene som finnes i Nordland til næringsutvikling og verdiskaping i kommuner og lokalsamfunn. Arbeidet er del av prosjektet Treindustrialisering for framtida i Nordland.

Analysen ser på muligheter for økt verdiskaping og sysselsetting gjennom bærekraftig utnyttelse av skogressurser, og hvordan ressurs- og aktivitetsgrunnlaget på kort sikt gir muligheter for økt diversifisering regionalt. Styrker og svakheter internt i næringa er sett i sammenheng med eksterne muligheter og trusler.

Rapporten gir anbefalinger for det videre arbeidet med treindustri i Nordland. Samarbeid mellom ulike aktører, lokal tilpasning og bærekraftig forvaltning trekkes fram som områder det bør jobbes med. Rapporten legges til grunn for Statsforvalterens videre arbeid med skog som ressurs for lønnsom næringsvirksomhet.

Rapporten peker ut tre pilotområder
Nordlandsforskning har funnet tre pilotområder som er interessante med tanke på videre utvikling (se figur):

Tre pilotmråder er interessante for videre utvikling av treindustri i Nordland
Tre pilotmråder er interessante for videre utvikling av treindustri i Nordland. Foto: Nordlandsforskning rapport nummer 04/2025
  • Kommunene i Vesterålen og Lofoten
  • Sør-Helgeland med tyngdepunkt i Hattfjelldal, Grane og Vefsn
  • Kommunene i Salten

Områdene er valgt ut fra en kartlegging av skogressurser og treindustri i fylket.

Pilotområdene er ulike med tanke på ressursgrunnlag, sammensetning, tilknytning til skogbrukets verdikjeder og markedsstruktur. Dette gir ulike forutsetninger for å utvikle ny verdiskaping basert på økt grad av lokal foredling og samarbeid.

Sør-Helgeland med tyngdepunkt i Hattfjelldal, Grane og Vefsn
Dette området har en eksisterende treindustriell virksomhet og et skogbruk som er tett knyttet til organiseringen og strukturen i norsk skogbruk utenfor Nordland.

Kommunene i Salten
Salten peker seg ut som en mulig pilotregion for å utvikle ringvirkninger innenfor skogbruk og treindustri med vekt på framvekst av nye biobaserte nisjer og industriell virksomhet.

Kommunene i Vesterålen og Lofoten
Regionen Vesterålen/Lofoten er valgt som et mulig pilotområde for å utvikle ny treindustriell virksomhet basert på ressurspotensialet, næringsstrukturen (med stort innslag av byggerelatert verdiskaping) og en aktiv regional forvaltning.

Les mer om undersøkelsen på nettsiden vår.

Studietur skog- og treindustri til Sørlandet

Som ett av tiltakene i prosjektet Treindustrialisering for framtida i Nordland, arrangerte Statsforvalteren i Nordland en studietur for aktører innen skog- og treindustrien i Nordland til Agder i februar 2025.

Besøk på Lauvverket
Besøk på Lauvverket. Foto: Ingrid Roaldsen

Prosjektet Treindustrialisering for framtida i Nordland gjennomføres i perioden 2022-2026 av Statsforvalteren i Nordland med finansiering fra Innovasjon Norge. Målsettinga med prosjektet er å bidra til økt sysselsetting og verdiskaping basert på bærekraftig bruk av skogressursene i Nordland.

Tema for studieturen var «den kortreiste verdikjeden», der deltakerne skulle få anledning til å følge tømmerets reise fra sag til ferdig produkt. Deltakerne skulle få lære om hvilke ledd som bør være til stede i en kortreist verdikjede, og ikke minst besøke aktører som samarbeider med hverandre og til sammen utgjør en kortreist verdikjede.

Studieturen hadde som målsetting å inspirere aktører innen skog- og treindustri i Nordland til å utnytte lokalt råstoff inn i sin produksjon. Studieturen skulle også øke aktørenes kunnskap, kompetanse og motivasjon til å produsere trebaserte produkter. I tillegg ønsket vi å bidra til nettverksbygging mellom aktører i den trebaserte verdikjeden i Nordland og mellom aktørene i Nordland og de aktørene vi besøkte. Sist ønsket vi å vise eksempler på at etablering og produksjon av trebaserte produkter basert på lokalt råstoff kan være mulig.

Deltakere med ulike roller og bakgrunn

Målgruppa for studieturen var bred, og inkluderte aktører i verdikjeden for skog- og treindustri som f.eks. driver med saging og høvling av tre, snekkerarbeid, produksjon av møbler, bygningsartikler, monteringsferdige hus etc., arkitekter og designere, skogeiere, ordførere og kommunalt ansatte.

VI hadde med oss 19 deltakere med ulik bakgrunn:

  • Skogeier
  • Sageier/sagfører
  • Produsent av ulike produkter
  • Møbelsnekker
  • Arkitekt
  • Kommunal forvaltning
  • Kommunalt næringsselskap

I tillegg deltok representanter fra virkemiddelapparatet og offentlig forvaltning ved Innovasjon Norge, Nordland fylkeskommune og Statsforvalteren i Nordland.

Vi besøkte fem virksomheter fra Lindesnes i vest til Lillesand i øst:

  • Restauranten Under i Lindesnes
  • Lauvverket AS, i Snartemo
  • Hamran Snekkerverksted AS, i Snartemo
  • Sørlaminering AS, i Marnadal
  • Aanesland Treindustri AS, i Lillesand

Mot slutten av turen var det lagt inn en avslutningsdel med innlegg fra nettverket InnoTre, samt fra Nordland fylkeskommune og Innovasjon Norge som var representert på turen. Her diskuterte deltakerne videre arbeid for å styrke bransjen i regionen, inspirert av klyngeprosjektet InnoTre.

Les mer om studieturen og prosjektet Treindustrialisering for framtida i Nordland

Til UMAMI-Arena for å presentere erfaringer og bli bedre kjent

Statsforvalterne i Nordland og Troms og Finnmark har samarbeidet om å jobbe med Arktisk Matgledekorps i 2023 og matgledearbeid i 2024. På UMAMI Arena i mars i år delte vi noen av erfaringene fra arbeidet på konferansen «Hva skal vi spise i Matnasjonen Norge?». Vi delte blant annet erfaringer fra en spørreundersøkelse vi har gjennomført for å kartlegge kompetansebehov og -ønsker hos kjøkkenpersonell i sykehjemskjøkken og sentralkjøkken i Nord-Norge. Vi fikk inn svar fra halvparten av kommunene i Nord-Norge.

Marta Valdés Richardsen presenterte erfaringene fra matgledearbeidet i Nord-Norge
Marta Valdés Richardsen presenterte erfaringene fra matgledearbeidet i Nord-Norge. Foto: Ingvill Bang

Noen av funnene fra spørreundersøkelsen

  • 93% ønsker å få mer kompetanse som de kan ha nytte av i sitt arbeid
  • 65% har ikke deltatt på kurs eller lignende som er relevant for deres arbeid i løpet av de siste fem årene
  • Ernæring, spesialkost, allergier og underernæring er de temaene flest har krysset av for at de ønsker mer kompetanse om
  • De fleste ønsker samlingsbaserte kurs og e-læringskurs
  • Flere spesifiserer at de ønsker samhandling og erfaringsutveksling med kjøkkenpersonell fra andre offentlige kjøkken

Utviklingssentrene for Sykehjem og Hjemmetjeneste i Nord-Norge, Kompetansenettverket for Lokalmat i Nord, Nordlandsforskning, Tromsø Kommune og Finnut deltok på UMAMI Arena sammen med oss. Dette er noen av aktørene vi har vært i dialog med gjennom det siste året med matgledearbeid. Sammen med disse og flere aktører har vi drøftet muligheter for samarbeid om tema som offentlige anskaffelser av lokalmat, kompetansetilbud til kjøkkenpersonell på sykehjemskjøkken og sentralkjøkken, matglede for eldre, matberedskap og samfunnsutvikling.

Vi er glade for innsikten og forståelsen vi har fått gjennom arbeidet med matglede for eldre, spesielt når det gjelder de ulike aktørene sine roller og oppdrag. Vi ser et klart ønske og behov for oppfølging av dette arbeidet.

Her er lenke til informasjon om noe av aktiviteten vi hadde i Arktisk matgledekorps.

Næringsutvikling i reindrifta

Landbruks- og reindriftsavdelinga hos Statsforvalteren i Nordland har i oppdrag å bidra til et mål om bærekraftig reindrift gjennom økt produksjon og verdiskaping.

I mars inviterte vi reineiere i Nordland til et nett-seminar om næringsutvikling. Innovasjon Norge, kontor Nordland, informerte om tilskuddsordningen «bedriftsutvikling i reindriftsbaserte næringer». Finansieringa skal bidra til vekst for virksomhetene og kan blant annet brukes til produktutvikling, salgs- og markedsaktiviteter og nettverksbygging. Både nye og etablerte bedrifter kan søke om tilskudd, og man trenger ikke ha et ferdig konsept for å ta kontakt med Innovasjon Norge.

Smaksprøvereinkjøtt
Smaksprøver av reinkjøtt. Foto: Ingrid Roaldsen

Seminaret ble tatt godt imot av næringa, og vi fikk gode diskusjoner om hvem som er målgruppa og hva midlene kan brukes til. Vi har i etterkant fått tilbakemelding om at en av deltakerne har tatt kontakt med Innovasjon Norge og sendt inn en søknad om tilskudd. 

Sápmi Næringshage som deltok på seminaret deltar i det nasjonale næringshageprogrammet og hjelper både etablerte og nyetablerte bedrifter med vekst gjennom rådgiving, nettverksbygging og kompetansebygging med utgangspunkt i samisk kultur og tradisjon. Som deltaker i næringshageprogrammet, mottar de tilskudd fra SIVA (Statens selskap for industrivekst) og Finnmark fylkeskommune. De mottar også tilskudd fra flere kommuner i Finnmark og Sametinget.

På bakgrunn av god oppslutning og tilbakemeldinger fra deltakerne, ønsker vi å tilby flere nett-seminar i løpet av året. Sápmi Næringshage kan være en god støttespiller for utvikling av bedrifter innenfor reindrifta, og vi ønsker derfor å invitere til et seminar der de får presentere seg og hvilke tjenester de tilbyr. Aktuelle tema for kommende seminar er markedsavklaringer, samarbeid med Mattilsynet om videreforedling av kjøtt og aktuelle tilskuddsordninger hos Sametinget.

Les mer om næringsutvikling i reindrift på nettsiden vår.