Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Godkjente utbyggingsplan for Ærfugl

Olje- og energidepartementet har i dag godkjent utbyggingsplanen for Ærfugl-feltet i Norskehavet. Feltet er en undervannsutbygging og vil knyttes opp til Skarv produksjonsskip.

Ærfugl feltet

Foto: Aker BP 

- Jeg er glad for å kunne godkjenne utbyggingsplanen for Ærfugl-feltet i dag. Utbyggingen innebærer en investering på om lag 8,5 milliarder kroner og bidrar til å opprettholde aktivitetsnivået i industrien, sier olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp).

Ærfugl-feltet er et smalt, men nesten 60 km langt gass- og kondensatfelt i Norskehavet, og ligger i nærheten av Skarvfeltet om lag 200 km vest for Sandnessjøen. Feltet bygges ut i to faser med seks havbunnsrammer. Disse knyttes opp til produksjonsskipet på Skarv-feltet for prosessering og lagring. Kondensat vil bli eksportert til markedet på skytteltankere, mens gass vil bli eksportert via eksisterende gasseksportrørledninger til markedene i Europa. Forventede utvinnbare reserver er anslått til 44 mill. standard kubikkmeter oljeekvivalenter (o.e.), hvorav om lag 85 pst. er gass.

- Dette er nå den femte utbygginsplanen jeg godkjenner på under to uker. Til sammen utløser disse prosjektene investeringer på om lag 34 milliarder kroner, og gir et betydelig bidrag til å skape arbeidsplasser og ringvirkninger i samfunnet for øvrig, sier Søviknes.

Produksjonsstart er forventet i 4. kvartal 2020 og antatt produksjonstid er 15 år.

Karl Johnny Hersvik og Terje Søviknes

Aker BP- sjef Karl Johnny Hersvik (t.v) og statsråd Søviknes på PUD overlevering i desember 2017. 

Fakta om Ærfugl:

Ærfugl ligger innenfor Skarv Unit. Rettighetshavere er Aker BP ASA (operatør, 23,835 pst.), Statoil Petroleum AS (36,165 pst.), DEA Norge AS (28,0825 pst.) og PGNiG Upstream Norway AS (11,9175 pst.).

Til toppen