Godtar koronasertifikat fra England og Wales fra 12. august

Informasjon om koronasituasjonen endrer seg raskt og kan derfor være utdatert. 

Sjekk temasiden Koronasituasjonen for siste nytt fra regjeringen, eller Helsenorge.no for oversikt over råd og regler om koronaviruset.

Norge vil fra 12. august klokken 15.00 godta NHS Covid Pass fra England og Wales. Da tas løsningen for å verifisere QR-koden i NHS Covid Pass i bruk på grensen.

Det betyr at personer fra England og Wales som er fullvaksinert med vaksiner godkjent av den europeiske legemiddelmyndigheten EMA, kan reise fritt inn i Norge. Det samme gjelder de som har gjennomgått koronasykdom de siste seks månedene. De slipper da innreisekarantene, og trenger ikke å ha med attest på negativ test, fylle ut innreiseregistreringsskjema eller ta test på grensen.

–Jeg er glad for at vi nå får på plass denne løsningen. Mange i disse landene har nære forbindelser til Norge, og nå blir det enklere for dem å komme hit, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Reisende fra England og Wales med gyldig NHS Covid Pass som er på karantenehotell i Norge når endringen trer i kraft torsdag, kan forlate hotellet.

Norge vil ikke kunne verifisere koronasertifikat for de brukerne som har papirversjonen fordi det ikke inneholder QR-kode. Dersom papirsertifikatet fra NHS (National Health Service) etter hvert får en verifiserbar QR-kode, vil også det kunne godkjennes i Norge.

Det er ventet at også Nord-Irland og Skottland vil få på plass digitale, verifiserbare koronasertifikat tilsvarende NHS Covid Pass i løpet av den nærmeste tiden. Da vil Norge utvikle løsninger slik at også disse kan verifiseres i Norge.

I Storbritannia inngår Novavax-vaksinen i kliniske studier, og deltagerne gis rett til NHS COVID pass. Helsedirektoratet har anbefalt å vente med å akseptere Novavax til den blir EMA-godkjent. Det betyr at personer som har mottatt Novavax-vaksinen som et ledd i en klinisk studie vil omfattes av de ordinære innreiserestriksjonene som gjelder for personer som ikke er å anse som fullvaksinerte eller har gjennomgått covid-19 de siste seks månedene.