Grensekontroll av lystbåter som ankommer Norge fra utlandet

Informasjon om koronasituasjonen endrer seg raskt og kan derfor være utdatert. 

Sjekk temasiden Koronasituasjonen for siste nytt fra regjeringen, eller Helsenorge.no for oversikt over råd og regler om koronaviruset.

Som en følge av koronasituasjonen må lystfartøy som ankommer Norge fra utlandet i sommer underlegges ordinær grensekontroll og det samme test- og karanteneregelverket som reisende med bil og fly.

- Det er fortsatt behov for kontroll med innreise til Norge. Politiet har ikke kapasitet til å gjennomføre en like grundig grensekontroll på sjøen som på land- og luftgrensen. Derfor begrenser vi midlertidig hvilke havner man kan benytte seg av i sommer hvis man kommer fra utlandet med lystbåt, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

Følgende havner fastsettes som lovlige grense­passerings­steder for reisende med lystbåter: Hammerfest, Tromsø, Bodø, Trondheim, Ålesund, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Sandefjord, Oslo Havn og Halden/Sponvika. 

- Denne gruppen med godkjente havner for lyst­fartøyer vil gi de reisende mulighet til å benytte seg av en sentral havn i hvert politidistrikt, samtidig som politiet vil kunne kontrollere alle reisende som fremstiller seg for kontroll ved grense­passerings­stedet, sier justisministeren.

Endringene gjelder for båt eller annen flytende innretning (…) som brukes til ferie- eller fritidsformål (lystfartøyer) trer i kraft mandag 21. juni kl. 12.00, og gjelder til 30. september 2021. Endringene fastsettes uten høring.