Historisk arkiv

Innvielse av minnestein med navn på henrettede jugoslaviske fanger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Tale av utenriksminister Jonas Gahr Støre på Falsstadskogen, Falstad 7. oktober 2006. (07.10.06)

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Innvielse av minnestein med navn på henrettede jugoslaviske fanger

Falstadskogen, Falstad, 7. oktober 2006

Sjekkes mot framføring

Overlevende, veteraner, ambassadører,
kjære venner,

Om skogen kunne vitne, om trær kunne snakke, om marken under oss kunne skrike. . .

Under Den annen verdenskrig ble 74 jugoslaviske fanger skutt og drept her i Falstadskogen. De ble henrettet.

De kom fra forskjellige steder i det tidligere Jugoslavia, de var serbere, bosniere og kroater.

Et tungt, dystert og vanskelig kapittel i europeisk historie bringer oss sammen nå.

*****

Falstadleiren fungerte under Den annen verdenskrig som krigsfangeleir og leir for politiske fanger. Det var den nest største leiren i Norge.

Falstadskogen var rettersted for den tyske okkupasjonsmakten: et sterkt symbol på hva mennesker – og ikke minst hva et system – i ytterste ondskap er i stand til å gjøre mot andre.

Symbol på meningsløshet, på den dype ensomhet fangene må ha opplevd, symbol på den urett, de ugjerninger, begått mot fanger i krig. Vi minnes Nordahl Griegs strofe; ”Men nettopp i denne timen vet vi hva frihet er”.

De jugoslaviske krigsfangene i Norge gjennomgikk spesielt store lidelser. Men mange fikk også hjelp fra norske borgere – ikke minst her i nærheten, naboer – og det utviklet seg et nært vennskap mellom krigsfangene og nordmennene som hjalp dem.

Dette ga spiren til norsk-jugoslaviske vennskapssamband og vennskapsbyer. Mange av disse vennskapssambandene er aktive fremdeles. Det er knyttet nære og personlige bånd mellom mennesker i Norge og i landene på Vest-Balkan. Det er også nær kontakt mellom vennskapsbyene og jevnlige besøk mellom disse byene.

De nære båndene bidro også til å etablere et nært vennskap mellom Norge og Jugoslavia.

Dette er videreført med landene som nå utgjør Vest-Balkan. Den norske regjeringen legger stor vekt på det gode forholdet til disse landene – og historien gir her en helt egen dimensjon til det aktive humanitære engasjementet vi fortsatt har i denne regionen.

Fortsatt bærer Falstadskogen på hemmeligheter.

Vi vet ikke det eksakte tall på mennesker som måtte bøte med livet her. – Heller ikke i døden ble fangene behandlet med verdighet og gitt en merket grav.

Men det er mitt håp at vi ved denne minnesteinen kan bidra til å hedre 74 falne jugoslaver.

Og det hviler en egen verdighet over denne markeringen ved at Falstad og Falstadsenteret nå forbindes med kunnskap, forskning, innsikt og formidling – videreformidling – av det som var. Av det som ikke må skje igjen.

*****

Det er med stor ærbødighet jeg på vegne av den norske regjering avduker minnesteinen over de 74 jugoslavene som ble henrettet her i Falstadskogen.

Fred over deres minne.