Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Jobber for lette på innreiserestriksjonene i Europa

Dette innholdet er mer enn 3 måneder gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert. Du finner oppdatert informasjon på temasiden Koronasituasjonen.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland har i dag deltatt på uformelt innenriksministermøte i EU. Tema for møtet var Covid-19 og Europas vei ut av indre grensekontroll og reiserestriksjoner mellom Schengen-landene.

– Det kom tydelig frem på møtet er at alle landene ønsker å lette på innreiserestriksjonene mellom Schengen-landene slik at de indre grensekontrollene kan heves så raskt det lar seg gjøre. Samtidig vil alle landene gjøre en grundig vurdering av smittesituasjonen, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

Kommisjonen mener det er viktig at landene først samordner seg om de indre grensene, deretter de ytre. Kommisjonen har understreket at en avvikling av restriksjonene for å reise over indre grenser må være gradvis og koordinert. Lettelsene må gjennomføres ikke-diskriminerende, og i lys av den til enhver tid gjeldende smittesituasjonen. Kommisjonen har også vært åpen på at dersom smittespredningssituasjonen skulle forverre seg, kan reisebegrensninger på Schengen-området igjen bli et proporsjonalt tiltak.  

– Vi følger vår plan, og vil vurdere reiserådene i Norden innen 15. juni, og innen 20. juli vil vi vurdere reiserådene for enkelte andre nærliggende europeiske land, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).