Kina opphever lakse-sanksjoner

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Kina åpner opp for import av laks fra anlegg underlagt Lerøy, Nordlaks og Salmar.

-Vi har jobbet intenst for å få opphevet restriksjonene mot Lerøy, Nordlaks og Salmar. Jeg er glad for at vi nå har funnet en løsning. Dette betyr at disse tre selskapene får tilgang til det kinesiske markedet, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik.

I 2015 innførte Kina restriksjoner på import av laks fra Troms, Nordland og Sør-Trøndelag. De tre fylkene ble utestengt på bakgrunn av funn av laksesykdommen ILA.

Restriksjonene ble opphevet i 2018, men laks fra Salmars anlegg på Frøya i Trøndelag, Lerøy Auroras anlegg i Skjervøy og fra Nordlaks' anlegg på Stokmarknes var fortsatt utestengt.

Under et møte med kinesiske myndigheter i dag offentliggjorde Kinas toll- og veterinærministeren Ni Yuefeng at sanksjonene mot de tre selskapene nå blir opphevet.

Signerte lakseavtale

Fiskeriministeren er denne uken vertskap for en kinesisk delegasjon fra General Administration of Customs China (GACC).

Mandag signerte Nesvik en lakseavtale med sin kinesiske motpart. Avtalen ble første gang signert i 2017, og den er nå forlenget for to nye år.

- Lakseavtalen har gjort det mulig for norske lakseeksportører å satse i det kinesiske markedet. Avtalen sikrer forutsigbar markedsadgang for norsk laks til Kina. I tillegg er den et symbol på samarbeidet og den gode kontakten vi nå har med kinesiske myndigheter, sier Nesvik.

Stor etterspørsel etter sjømat

Kina er et av de viktigste vekstmarkedene for norsk sjømat.

- Det kinesiske markedet har et enormt potensial. Etterspørselen er så stor at vi ikke klarer å produsere nok stor, feit laks, som kineserne ønsker til sine sushimåltider, sier fiskeriministeren.

Så langt i år er det eksportert sjømat til Kina for 1,58 milliarder kroner. Det er en oppgang på  34 prosent fra samme periode i fjor.

Lakseprotokoll Norge Kina 20.05.2019

Protokoll mel og olje Norge Kina 20.05.2019