Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Klar til innsats

- Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Samarbeid gir små land som Norge mulighet til å bidra til internasjonal krisehåndtering. Det styrker også vår egen sikkerhet, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Forsvarsministre fra Danmark, Estland, Finland, Latvia, Litauen, Nederland, Storbritannia, Norge og Sverige undertegnet i dag avtalen om JEF-samarbeid.
Forsvarsministre fra Danmark, Estland, Finland, Latvia, Litauen, Nederland, Storbritannia, Norge og Sverige undertegnet i dag avtalen om JEF-samarbeid. Foto: Marinette Nyh Radebo / Regeringskansliet

Torsdag undertegnet han samarbeidsavtalen om Joint Expeditionary Force (JEF) i London sammen med de øvrige åtte deltakerlandene. JEF ledes av Storbritannia og skal kunne mobilisere opp til 10.000 soldater på kort varsel.

- Tanken er at hvert land stiller med det de har tilgjengelig på kort varsel når en krise oppstår, men beslutningen om deltakelse tas av det enkelte land, understreker Bakke-Jensen.

I tillegg til Storbritannia og Norge er Sverige, Finland, Danmark, Estland, Latvia, Litauen og Nederland med.

- Dette er våre nærmeste naboer. I en situasjon med økt usikkerhet i vår egen bakgård er det bra å styrke båndene i nabolaget, sier forsvarsministeren.

JEF-styrken kan brukes i alt fra humanitære oppdrag til fredsoperasjoner og militære operasjoner. Arbeidet med å etablere styrken har pågått siden 2014.

- Vi har nå utviklet felles prosedyrer og vi trener og øver sammen. Det er helt avgjørende for at vi skal virke når det gjelder, sier Bakke-Jensen.

Til toppen