Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Klart for konkurranse om ny digital motorvei mot utlandet

– Det er nå klart for anbudskonkurransen som skal bidra til sikrere internettrafikk mellom Norge og utlandet for norske forbrukere og næringsliv. I dag går kunngjøringen ut, og tilbydere av internasjonal datatrafikk kan dermed søke støtte for å bygge den viktige sjøforbindelsen mot utlandet, sier digitaliseringsminister Nikolai Astrup.

I slutten av september godkjente ESA regjeringens støtteordning for sjøfiberkabler til utlandet. Støtten skal gi en sikker og robust alternativ sjøfiberforbindelse for internasjonal datatrafikk til og fra Norge. Regjeringen har satt av 100 millioner kroner til satsingen.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) lyser i dag ut anbudskonkurransen der tilbyderne kan søke om å bygge ut kapasitet for å sikre en alternativ sjøfiberforbindelse for elektronisk kommunikasjon mellom Norge og utlandet.

– Det er svært gledelig at Nkom er klar med konkurransen. Dette arbeidet vil bidra til en trygg alternativ sjøfiberforbindelse for internasjonal datatrafikk, og vil legge til rette for et styrket alternativ til traséen via Sverige og København som er den mest brukte i dag, sier Astrup.

Norge er ett av de mest digitaliserte landene i Europa, men en stor del av internettrafikken til og fra Norge sendes i dag gjennom Sverige og København-området. Avhengigheten av én trasé utgjør en sårbarhet. Anbudskonkurransen vil bidra til å forbedre dagens trafikkhåndtering mot utlandet.

Støtteordningen er godkjent av EFTAs overvåkingsorgan (ESA), og skal sikre en åpen og ikke-diskriminerende grossisttilgang for tilbydere av internettrafikk i en periode på minst syv år. Støtten skal dekke den dokumenterte ekstrakostnaden som følger av at det reserveres fiberkapasitet til det nevnte formålet og til gitte vilkår.

Nkom kunngjør konkurranse om støtte til sjøfiberforbindelse (pressemelding fra Nkom)

 

Kommunal- og moderniseringsdepartementets pressetelefon: 22 24 25 00

Til toppen