Utviklingsminister Tvinnereim i Berlin på konferanse mot sult

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim er fredag invitert til Berlin for å delta på den internasjonale konferansen Uniting for Global Food Security. Med press mot matprisene verden over og fare for sultkatastrofer flere steder i verden, kommer verdens største aktører i kampen mot sult sammen for å diskutere hvordan man kan sikre at ikke vondt går til verre.

Konferansen skal gi innspill til G7-toppmøtet til helgen.

– Mat er en menneskerett. Norge satser tungt i kampen mot sult, men det er viktig med et felles krafttak for å unngå at FNs illevarslende spådommer blir virkelighet, sier utviklingsminister Tvinnereim.

– Hvis vi ikke handler nå, kan den matpriskrisen vi nå står oppe i, utvikle seg til å bli en krise som handler om tilgjengelighet og forsyninger. Derfor er jeg glad for Tysklands initiativ  til å etablere Den globale alliansen for matsikkerhet, sier hun.

Tvinnerheim i Berlin
Foto: Boysen/MFA

Norge er ett av landene som er invitert sammen med representanter fra G7-landene, ledere i FN, krisegruppen som FN-sjef Antonio Guterres’ kriseresponsgruppe for matsikkerhet, de mest berørte utviklingslandene og de frivillige organisasjonene.

– Vi trenger å jobbe langs minst to spor: Vi må øke bidragene til humanitær hjelp og på de sosiale sikkerhetsnettene. Men ikke minst må vi jobbe hardt for å øke den lokale matproduksjoner, det vil si at bønder og fiskere  i utviklingsland produserer mer av maten som trengs for å fø befolkningen i hvert enkelt land, sier hun. For begge disse sporene er det viktig å opprettholde en åpen og rettferdig internasjonal handel, sier Tvinnereim.

Tvinnerheim i Berlin
Foto: Boysen/MFA

– Jeg forventer at G7-landene søndag demonstrerer vilje til å ta ansvar og til å handle. Norge skal følge opp G7-forslagene til konkret og direkte handling i kampen mot sult.

Den globale alliansen for matsikkerhet ble lansert i mai i år. Det er Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock, utviklingsminister Svenja Schultze og landbruksminister Cem Øzdemir som har tatt initiavtiv  til konferansen. Tyskland har for tiden formannskapet i G7.

Les den andre rapporten om faren for sult fra FNs kriseresponsgruppe