Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Koronautbruddet: Råd og tips til barn og familier

Koronautbruddet har plutselig gjort hverdagen vår annerledes. Skoler og barnehager er stengt, mamma og pappa må kanskje ha hjemmekontor og mange sitter i karantene. Her er noen råd til foreldre og barn om hvordan du forholder deg til koronautbruddet.

Lek, samvær og fellesaktiviteter

Helsenorge anbefaler å ikke samle flere barn til leketreff eller felles aktiviteter. Hensikten er å holde avstand for å hindre smitte. Når vi er sammen med andre enn de vi bor sammen med, bør det ikke være mer enn fem personer samlet i gruppe. Anbefalingen er å holde mer avstand enn vanlig, helst to meter.

For å ivareta barns behov for lek med andre barn kan man ha 1-2 faste lekevenner og holde seg til de samme lekevennene gjennom denne perioden. Det gjelder også for ungdom.

Og husk på at møtene bør skje utendørs. Unngå lekeplasser med mange barn. Vask hender ofte, både før, under og etter lek.

Noen barn står i fare for å bli uten lekekamerater i denne perioden. Foreldre kan hjelpe til med å passe på at barna holder kontakt med hverandre på andre måter, gjennom telefon, skype og lignende.

Helsedirektoratet har utarbeidet egen veiledning og anbefalinger når det gjelder idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet hvor personer fysisk møtes.

Se hilsen til alle barn fra barneminister Kjell Ingolf Ropstad: 

Du finner flere råd her:

Helsedirektoratet på YouTube: Informasjon til barn og unge om det nye koronaviruset

Ung.no: Hvorfor er det viktig at DU følger korona-rådene?

Barneombudet:  Hvem kan du snakke med om koronavirus

Barne- og familieministerens råd om korona til foreldre (Facebook)

Barn stilte spørsmål til statsministeren, barne- og familieministeren og kunnskaps- og integreringsministeren på pressekonferansen for barn. Her kan du se sendingen: 

Nett-tv Statsministeren holder pressekonferanse for barn

Se sendingen her

Se sendingen her

Vil du lese innledningene statsministeren og statsrådene holdt på pressekonferansen, kan du gjøre det her: 

Barn som ikke er trygge hjemme

Vi vet at ikke alle barn og unge opplever at de er trygge hjemme. Nå som skoler og barnehager holdes stengt må mange familier være mer sammen. Det er utrolig viktig at alle barn blir tatt godt vare på, og at foreldre som har behov for hjelp, sier fra.

Kjenner du barn eller familier som trenger hjelp, kan du ringe Alarmtelefonen til barnevernet på 116 111. De har åpent hele døgnet, og de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil.

Alarmtelefonen for barn og unge

Barn og ungdom kan også ta kontakt med en trygg voksen om dere opplever noe som er vanskelig. Det er fortsatt slik at elever kan ta kontakt med lærere eller skolehelsetjenesten ved sine skoler, dersom de har behov for å snakke om vanskelige ting.

Trenger du noen å snakke eller chatte med? Her finner du en oversikt over telefonnumre eller chattjenester som kan hjelpe deg.

Undervisningsmateriell og pedagogiske spill

Mange kulturinstitusjoner tilbyr eventyrstunder, teater og andre aktiviteter over nettet. Det finnes mange Facebook-grupper med tips og råd til aktiviteter å finne på med barna for at dagene ikke skal bli så lange/eller gå så sent.

Det kan være lurt å dele opp dagen i bolker og holde på en struktur selv om dere er hjemme.

Husk at frisk luft og aktivitet hver dag er sunt og bra for alle. Men hold avstand til andre.

Er du i tvil om undervisningsopplegg, kontakt din skole.

Se også informasjon hos Utdanningsdirektoratet:

Informasjon om koronavirusutbruddet og barnehager, skoler og høyere utdanning.

Til toppen