Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Kraftig fall i globale matvarepriser

FAO Food Price Index har register det kraftigste fallet siden desember 2008. I tillegg øker den globale kornproduksjonen.

Tallene fra august viser at de internasjonale matprisene fortsetter å falle. Prisnedgangen som er det kraftigste på syv år skyldes rikelige forsyninger, fall i energipriser og bekymringer for Kinas økonomiske utvikling.

Fra juni til august falt prisene med 5,2 prosent og det var nedgang i hovedkategoriene; korn, meieri, vegetabilske oljer og sukker, mens kjøttprisene var stabile, ifølge FAO Food Price Index.

  • Se hos FAO for mer omfattende informasjon

  • Kornprisene falt med 7 prosent, drevet av økt global hvete- og maisproduksjon, etterfulgt av prisreduksjon på disse.
  • Vegetabilske oljer ned 8,6 prosent. Redusert etterspørsel etter palmeolje, fra spesielt India og Kina, driver prisnedgangen.
  • Meierivarer ned 9,2 prosent. Hovedsakelig på grunn av en nedgang i prisene for melkepulver, ost og smør. Importbehovet fra Kina, Sørvestlige Asia og Nord-Afrika er lavere enn tidligere.
  • Sukkerprisene falt med 10 prosent. Hovedårsakene er svekkelsen i brasilianske real mot US dollar, og forventninger om at India blir nettoeksportør av sukker.
  • Kjøttprisene holdt seg omtrent uforandret fra juli til august, men prisene er ned med 18 prosent siden august i fjor, da de nådde sitt historiske topp-punkt. 
Matbutikk.
Tallene fra august viser at de internasjonale matprisene fortsetter å falle. Foto: Colourbox
Til toppen