Landbruks- og matministrens innlegg under Stortingets behandling av Dok 8:265 - Representantforslag om bedre dyrevelferd ved hundeavl

Innstilling fra næringskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Ingvild Wetrhus Thorsvik og Alfred Jens Bjørlo om bedre dyrevelferd ved hundeavl (Innst. 76 S (2022–2023), jf. Dokument 8:265 S (2021–2022))

Landbruks- og matminister Borch - innlegg: 

La meg først bare si at jeg er enig i intensjonen i alle forslagene som blir fremmet i dag i salen. Men jeg må også få minne om, som flere har vært inne på, at regjeringen jobber nå med en forskrift som omhandler alle de samme temaene. Den forskriften skal være klar i løpet av våren og vil også bli sendt ut på høring. Den høringsprosessen er viktig i det arbeidet vi skal gjøre for å fastsette den forskriften.

Jeg mener at utviklingen har vist at det er behov for klarere regler om hundeavl. Vektleggingen av ønskede egenskaper må ikke gå på bekostning av dyrenes helse eller funksjon. Oppdretterne har selvfølgelig et hovedansvar for å bidra til sunn avl. Er det noe regjeringen har fokus på, er det nettopp dyrevelferd. Vi har satt i gang et storstilt arbeid med å levere en dyrevelferdsmelding som skal omhandle alt fra husdyr og kjæledyr til akvakultur.

Næringskomiteen har diskutert de konkrete kravene som er foreslått og skal inngå i denne forskriften. Selv om det er litt forskjellige innfallsvinkler tror jeg uansett vi kan være enige om at det bør være en framtidsrettet, hensiktsmessig forskrift med krav som lar seg gjennomføre for norske oppdrettere, og som ikke minst tar hensyn til hundens helse.

Mattilsynet har gjort en grundig jobb med forslag til forskrift, som vil romme mange av de hensynene som representantene her er opptatt av, og jeg er fullt klar over at det finnes verktøy som kan være nyttige å bruke i avlen, men som jeg per i dag ikke anser som formålstjenlig å stille krav om i en forskrift. Dette har for øvrig også blitt spilt inn til næringskomiteen fra fagfolk på feltet som NMBU og ikke minst Veterinærforeningen.

Jeg er derfor enig i komitéflertallets råd til Stortinget om å ikke vedta representantenes forslag. Da vil prosessen med en ny forskrift om avl av hund kunne gå sin gang og gi et godt grunnlag for innholdet, uten at det er forskuttert hvilke bestemmelser som skal inngå allerede før høringen er kommet i gang. Jeg vil minne om at arbeidet er godt i gang. Denne skal ut på høring i løpet av våren, og det vil danne grunnlag for en viktig høringsprosess og ikke minst et kunnskapsgrunnlag som gjør at vi skal kunne fastsette en riktig og viktig forskrift.