Legemiddelet Paxlovid blir tilgjengelig på norske apotek

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Fra torsdag 8. desember blir Paxlovid tilgjengelig på norske apotek. Legemiddelet reduserer risikoen alvorlig korona-sykdom hos de med høy risiko for å bli alvorlig syke.

– Jeg er glad for at vi nå kan tilby koronapasienter med høy risiko for alvorlig sykdom denne behandlingen. Det reduserer risikoen for alvorlig forløp hos den enkelte, i tillegg til at det er med på å ta ned belastningen på helsetjenesten, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Det er først og fremst eldre og de med underliggende sykdom som vil ha nytte av behandlingen. For pasienter med lav risiko for alvorlig sykdom, har legemiddelet liten nytte.

Ved riktig bruk er det anslått at Paxlovid reduserer antallet innleggelser på sykehus med mer enn 80 prosent blant personer med høy risiko for alvorlig covid-19-sykdom.

Sikret gjennom EUs felles innkjøpsordning

Norge har sikret seg Paxlovid gjennom EUs felles innkjøpsordning.

– Disse anskaffelsene er nok et eksempel på vårt gode samarbeid med EU om innkjøp av legemidler, sier Kjerkol.

Norge har fått nok Paxlovid til 25 000 personer gjennom EUs felles innkjøpsordning. Det betyr at det er begrenset tilgang på legemiddelet.

Helsedirektoratet understreker at Paxlovid ikke erstatter korona-vaksine, og at man får den beste beskyttelsen ved å ta vaksine.