Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Nær dobling av pasienter som benytter fritt behandlingsvalg

Nesten 10 000 pasienter har hittil i år benyttet ordningen som gir raskere helsehjelp eller behandling på den institusjonen pasienten mener har det beste tilbudet. Det er nesten en dobling sammenliknet med samme periode i fjor.

– Vi innførte denne reformen for å gi pasienten valgfrihet, få ned ventetidene og stimulere sykehusene til å bli mer effektive. Det er veldig positivt at flere benytter seg av den, og at fritt behandlingsvalg blir mer kjent, sier helseminister Bent Høie.

Nye tall fra Helsedirektoratet viser at 5500 pasienter benyttet ordningen i 2. tertial 2019, mot 2900 i samme periode i 2018. Det betyr nesten 10 000 pasienter hittil i år, mot 5 300 på samme tid i fjor.

Over 25 000 pasienter har brukt ordningen siden den ble innført i november 2015. I årets første åtte måneder har flere benyttet seg av fritt behandlingsvalg enn i hele 2018.

Fritt behandlingsvalg-ordningen går ut på at private tilbydere, også dem uten avtale med regionalt helseforetak, kan godkjennes som leverandører av spesifikke helsetjenester.

Pasienten kan velge behandling hos disse så lenge tilbyderen er godkjent gjennom ordningen, og pasienten har rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten.

Se tallene på Helsedirektoratets nettside

 

Til toppen