Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Nye regler for fartøy som fører inntil 12 passasjerer

Sjøfartsdirektoratet har ferdigstilt en ny forskrift for fartøy som fører inntil 12 passasjerer. Forskriften gjør det enklere for blant annet barnehager, skoler og leirskoler som tar med barn ut i båt.

- Det har vært flere saker der barnehager, skoler og leirskoler ikke lenger kan ta med barna i båt. Jeg er derfor glad for at vi har landet på en løsning som sikrer at barn og unge fortsatt kan lære om sjøen og sjøvett, samtidig som vi ivaretar sikkerheten, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. 

Sjøfartsdirektoratet har over tid arbeidet med nye regler for fartøy under 24 meter som fører 12 eller færre passasjerer. Forslag til ny forskrift var på høring i vår, og det kom inn svært mange høringssvar.

Den ferdige forskriften innebærer at flere grupper unntas, blant annet fartøy som brukes av skoler, leirskoler og barnehager til sjøvettaktiviteter. Også fartøy som brukes av medlemmer i lag eller foreninger til fritidsaktiviteter, unntas helt fra forskriften. Disse fartøyene skal i stedet følge regelverket for fritidsbåter. Forskriften trer i kraft 1. februar 2020.

-Vi er glade for å endelig ha kommet i mål med et krevende forskriftsarbeid, som også har skapt stort engasjement i høringsrundene. Vårt mål i hele prosessen har vært å lage et forutsigbart og forenklet regelverk, samtidig som sikkerheten er ivaretatt. Vi tror løsningen som nå er funnet med tanke på de som driver med enkelt sjøvettaktiviteter, gjør at mange nå vil oppleve at forskriften både ivaretar sikkerhet samtidig som den er forenklet for de som mener de ikke har drevet med næringsvirksomhet, sier fungerende sjøfartsdirektør Lars Alvestad.

For aktørene som skal forholde seg til den nye forskriften, videreføres flere av de materielle kravene fra gjeldende forskrift, men i forenklet form. Resultatet er et enklere og mer tilpasset regelverk for disse fartøyene.

Les forskriften her (pdf)

 

Til toppen