Historisk arkiv

Økning i produksjonen av økologiske landbruksvarer i 2020

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

I 2020 var det en økning i produksjonen av både økologisk melk, økologisk kjøtt, økologiske egg og økologiske grønnsaker. I tillegg var det en rekordstor produksjon av økologisk matkorn i Norge. Det viser rapporten Produksjon av økologiske jordbruksvarer som Landbruksdirektoratet offentliggjorde i dag.

Produksjonen av økologisk melk økte med 1,2 prosent i 2020, og utgjorde 49,7 millioner liter. Dette var samme økning som for konvensjonell melk, og henger sammen med en økning i etterspørselen etter meieriprodukter på grunn av covid-19-pandemien. Samlet økte produksjonen av økologisk kjøtt av storfe, gris, sau og lam med 9 prosent i 2020, mens økologisk slakt fra fjørfe økte med hele 22 prosent. Produksjonen av økologiske egg økte med 9 prosent.

Det var rekordstor produksjon av økologisk matkorn. Mesteparten av det økologiske kornet som produseres i Norge brukes til fôr, men i kornåret 2020-2021 ble det levert det laveste kvantumet fôrkorn siden 2005-2006. Produksjonen av økologisk matkorn var stor, og det ble produsert mer mathvete enn fôrhvete for første ang siden kornåret 2013-2014.

Gulrøtter
Gulrøtter er fortsatt den største økologiske kulturen. Foto: Torbjørn Tandberg

Økt omsetning av norske økologiske grønnsaker

Omsetningen av norske økologiske frukt, grønnsaker og poteter økte med 10 prosent sammenliknet med 2019. Gulrøtter er fortsatt den største økologiske kulturen. Omsetningen av økologiske agurker, brokkoli og blomkål økte også.

Salgskanaler utenom dagligvare ulikt påvirket av covid-19-pandemien

Omsetningen av økologisk mat og drikke påvirket omsetningen gjennom de ulike kanalene ulikt. Mens omsetningen gjennom serveringsmarkedet og Bondens marked gikk ned, økte omsetningen gjennom spesialbutikker, Vinmonopolet og REKO-ringer.