Ønsker flere norskproduserte juletrær
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 27.11.2018
Landbruks- og matminister Bård Hoksrud mener det er gode muligheter for økt produksjon av norskprodusert juletre, og gir gode muligheter for norske bygder og norsk landbruk.
Til helgen starter adventstiden. Det er også tiden der mange juletrær blir hugget. Landbruks- og matminister Bård Hoksrud har besøkt juletreprodusenter i Vestfold og organisasjonen Norsk juletre for å høre om muligheter og utfordringer i næringa.
1,4 millioner trær i Norge
I Norge produseres det om lag 1 million juletrær hvert år. I tillegg høstes ca. 50 000 trær fra ordinær skog. Norske trær har høy kvalitet, noe som fører til høy etterspørsel også i utlandet. Det er likevel et økt potensiale for verdiskaping ettersom om lag 350 000 trær importeres hvert år, i all hovedsak fra Danmark.
Norske trær har høy kvalitet, noe som fører til høy etterspørsel også i utlandet. Det er dermed også potensiale for å øke produksjonen for å møte denne etterspørselen.
Fjelledelgran
Stadig flere foretrekker fjelledelgran. Det er et juletre slik de fleste vil ha det: smalt i formen, lukter godt og drysser lite. Norge har også gode klimatiske forutsetninger for å produsere fjelledelgranen.
Bård sine juletre tips:
Akklimatiser – Sag – Vann
- Treet må akklimatiseres. Et tre som har stått ute i frost, må få en gradvis tilvenning til inneklimaet. Før treet tas inn i stuevarmen, bør det oppbevares på et skyggefullt og kaldt sted. Hvis det er mulig, sett det i garasjen eller kjelleren slik at det tiner opp hvis det har vært frosset. Klipp av eventuell emballasje så greinene får rette seg ut.
- Sag en tynn skive (2-3 cm) av rotenden før treet settes i juletrefoten med vannbeholder. Det gjør det lettere for treet å ta opp vann. Vann umiddelbart.
- Sjekk at treet alltid har tilgang på vann. Glemmer du å vanne, vil treet begynne å drysse etter kort tid.