Oppfriskningsdose ned til fem måneder etter dose to

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

Regjeringen endrer intervall mellom dose 2 og oppfriskningsdose fra seks måneder ned til fem måneder for alle ned til 45 år, voksne med alvorlige underliggende sykdommer og ansatte i helse- og omsorgstjenesten.

- Vi har økende smittepress i samfunnet, og flere kan derfor bli alvorlig syke. Presset på helsetjenesten er også stort. Folkehelseinstituttet anbefaler derfor kortere intervall mellom dosene, ned mot 5 måneder, så langt det er kapasitet i kommunene. Regjeringen følger denne anbefalingen. Det vil gi den enkelt bedre beskyttelse og kunne reduserer presset på helsetjenesten, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Bakgrunn for anbefalingen fra Folkehelseinstituttet om kortere intervall er av økt smittepress i samfunnet og dermed økt risiko for alvorlig sykdom hos flere.

Anbefalingen om intervall på ned til fem måneder gjelder for alle personer ned til 45 år, sykehjemsbeboere, personer 18-44 år med alvorlig underliggende sykdom og ansatte i helse- og omsorgstjenesten.

For personer over 65 år, er intervallet allerede fem måneder.

Mer fleksibilitet

Flere kommuner har gitt beskjed om at de har kapasitet til å sette flere vaksinedoser raskere, men at intervallet på seks måneder for dem under 65 år hindrer dem i dette.

- Når vi nå endrer intervallet, får kommunene enda flere armer å sette vaksinedoser i. Noen kommuner vil da kunne tilby oppfriskningsdose til personer under 65 år før jul. Jeg håper dette vil bidra til å øke takten i vaksineringen med tredje dose, sier Kjerkol.

Når disse gruppene vil få oppfriskningsdose vil være avhengig av når de fikk dose 2. Det varierer noe fra ulike deler av landet.

Kommunene bør prioritere de som har ventet lengst først, men det blir mer fleksibilitet i hvem som kan tilbys tredje dose.