Norge stemte for Palestina-resolusjon i FN

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

- Situasjonen i Gaza er kritisk. Det er derfor viktig at et flertall av FNs medlemsland i går kveld støttet et vedtak om å beskytte sivilbefolkningen i Palestina, inkludert i Gaza, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Resolusjonen, som ble fremmet av Algerie og Tyrkia, ble vedtatt av FNs generalforsamling onsdag kveld. Til tross for at resolusjonen inneholder enkelte svakheter, valgte likevel et stort flertall, inkludert Norge, å stemme for.

- Selv om resolusjonen fordømmer voldshandlinger begått av alle parter, hadde vi ønsket at den enda tydeligere fordømte voldelige handlinger av Hamas og andre militante grupper i Gaza, som foreslått i det amerikanske endringsforslaget, og at den anerkjente Israels rett til å forsvare sine grenser. Resolusjonen i sin helhet er i tråd med Norges langvarige engasjement for å bidra til å løse konflikten mellom Israel og Palestina, og vårt arbeid for å få på plass en forhandlet to-statsløsning, sier Eriksen Søreide.

- To millioner mennesker i Gaza trenger umiddelbar hjelp. Som leder av Giverlandsgruppen for Palestina (AHLC) samarbeider Norge nært med FN, EU, Egypt og partene med å iverksette tiltak som bedrer situasjonen for sivilbefolkningen. Det er også viktig å få i gang reelle politiske forhandlinger om sluttstatusspørsmålene, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

120 land stemte for resolusjonen, åtte stemte imot og 45 stemte avstående. 

Les Norges stemmeforklaring her.