Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Presseinformasjon

Norge vertskap for internasjonal havkonferanse 23. – 24. oktober

- Verden står overfor store utfordringer, og i fremtiden vil det være behov for mer mat, flere jobber, mer energi og mer transport. Havet rommer mange av løsningene, men da må vi sørge for at havet er både rent, sunt og produktivt. Derfor blir Our Ocean-konferansen en viktig møteplass for alle som ønsker å bedre havets tilstand, sier statsminister Erna Solberg.

Nett-tv Our Ocean 2019 - Day 2

Se sendingen her

Se sendingen her

Our Ocean-konferansen samler toppledere fra myndigheter, næringsliv, sivilsamfunn og forskningsinstitusjoner, som sammen søker å finne løsninger for sunne, rene og produktive hav, og for å sikre god havforvaltning.

- Klimaendringene skjer like mye til havs som til lands. Havet får høyere temperatur og blir surere, og havnivået stiger. Oppvekstområder for fisk blir ødelagt, noe som igjen får konsekvenser for folks levebrød og tilgang til mat, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Frivillige forpliktelser er kjernen i Our Ocean-konferansene. Myndigheter, næringsliv og sivilt samfunn legger frem forpliktelser på de seks temaene klima, marin forurensing, vern av hav, bærekraftig fiskeri, maritim sikkerhet og blå økonomi. 

- Både FNs klimapanels siste rapport og den nye studien fra det internasjonale høynivåpanelet for bærekraftig havøkonomi, viser at havet blir avgjørende for å nå klimamålene. På Our Ocean-konferansene melder deltakere fra offentlig og privat sektor inn tiltak for et bærekraftig hav på en rekke områder, inkludert klima, sier Eriksen Søreide.

- Dette gir viktige tillegg til andre store hav- og klimatoppmøter, som det blå klimatoppmøtet i Chile i desember og FNs havkonferanse i Portugal i 2020. På disse konferansene er land hovedaktørene, mens Our Ocean er en plattform der myndigheter, sivilt samfunn, næringsliv og  kunnskapsmiljø møtes på likefot, understreker utenriksministeren.

Our Ocean ble arrangert første i gang i USA i 2014, med den daværende amerikanske utenriksministeren John Kerry som drivkraft. Årets konferanse organiseres av Utenriksdepartementet, og utenriksminister Ine Eriksen Søreide er vert. Både statsministeren og flere statsråder skal delta på konferansen.

500 profilerte politikere, næringslivsledere og sivilsamfunnsrepresentanter er ventet til konferansen, som kronprins Haakon, statsminister Erna Solberg, FNs spesialutsending for hav Peter Thomson, ministre fra mer enn 30 land, John Kerry og toppledere fra selskap som PepsiCo. I tillegg kommer den australske industrimagnaten og filantropen Andrew Forrest (Minderoo Foundation), Alexandra Cousteau, oppdageren Emily Penn (Exxpedition) og Nina Jensen (Rev Ocean). I tillegg kommer Penelope Lea for å holde en appell på åpningsdagen.

Som en integrert del av Our Ocean-konferansen vil organisasjonen Sustainable Ocean Alliance og Universitetet i Tromsø være medarrangører av den fjerde ungdomskonferansen Our Ocean Youth Leadership Summit. Konferansen har 100 delegater fra 48 land, alle valgt for sitt engasjement for bærekraft.

Flere sidearrangementer vil også finne sted i tilknytning til konferansen, tilrettelagt av en rekke aktører fra sivilsamfunn, næringsliv og myndigheter.

Pressekonferansen i forkant av konferansen blir også overført direkte på nett.

Søk akkreditering her.

Pressekontakt i Utenriksdepartementet: Mari Bangstad, e-post: [email protected], tlf. 414 40 871.

Pressekontakt ved Statsministerens kontor: Arvid Samland, e-post: [email protected], tlf. 930 51 458. 

Nett-tv Our Ocean 2019 - Day 1

Se sendingen her

Se sendingen her