Regjeringen åpner for besøk av europeiske turister til Norge i sommer

Informasjon om koronasituasjonen endrer seg raskt og kan derfor være utdatert. 

Sjekk temasiden Koronasituasjonen for siste nytt fra regjeringen, eller Helsenorge.no for oversikt over råd og regler om koronaviruset.

Regjeringen åpner for at turister fra en rekke europeiske land kan besøke Norge i sommer. Åpningen skjer i samråd med Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet.

Etter 15. juli kan personer fra blant annet Tyskland, Nederland og Storbritannia igjen komme på besøk til Norge som turist, uten å måtte sitte i karantene først.

– Dette er gode nyheter for reiselivsnæringen som er spesielt hardt rammet av reiserestriksjonene under koronakrisen. Nå kan reiselivsbedrifter over hele landet ta imot gjester fra en rekke land i Europa igjen. Åpningen vil gi større inntekter til bedriftene og få flere tilbake i jobb, sier næringsminister Iselin Nybø (V).  

Les mer om de nye reglene på Justis- og beredskapsdepartmentets nettsider.

Utenlandske turister gir store inntekter til norsk næringsliv. Bare i 2018 brukte turister 55 milliarder kroner på ferie i Norge. Tyskland og Nederland er blant de viktigste markedene for norsk reiselivsnæring, og i fjor sommer tilbragte turister fra disse to landene rundt 2 millioner døgn på norske hoteller, campingplasser og vandrerhjem. 1 av 3 turister til Norge på sommeren kommer fra Nederland og Tyskland.

Regjeringen har lagt vekt på at åpningen skal skje på en trygg måte, og helt i samsvar med de smittevernregler som gjelder i Norge.

– Utenlandske turister må følge de samme smittevernreglene som oss som bor her. Reiselivsbedrifter har forberedt seg på dette lenge og har utarbeidet gode smittevernrutiner. Det skal være trygt å reise i Norge, både for oss som er turister i eget land og for tilreisende, sier næringsminister Iselin Nybø (V).