Regjeringen innfører flere tiltak for å begrense spredning av ny virusvariant til Norge

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

Regjeringen innfører flere tiltak med umiddelbar virkning for å begrense og forsinke spredning av den nye virusvarianten som er oppdaget i Sør-Afrika.

– Vi må forsinke og begrense at virusvarianten som er påvist i Sør-Afrika sprer seg til Norge. Derfor strammer vi nå inn på tiltak for reisende fra dette området, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

– Nå ser vi en negativ utvikling i pandemien. Helsemyndighetenes mål er å forsinke utbredelsen i Norge. Regjeringen innfører derfor målrettede innreisetiltak for å begrense importsmitte fra disse landene i det sørlige Afrika. Det betyr økt kontroll på grensen og pliktig karantenehotell for reisende fra de aktuelle landene, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl.

De nye tiltakene er basert råd og anbefalinger fra Helsedirektoratet og FHI.

Nye råd og regler

Følgende land omfattes av tiltakene: Sør-Afrika, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Mosambik, Lesotho, Eswatini og Malawi. UD fraråder nå reiser som ikke er strengt nødvendig til disse landene.  Dette rådet vil vurderes fortløpende i samråd med helsemyndighetene.  

Følgende tiltak gjelder fra midnatt natt til lørdag 27. november:

  • Alle som ankommer Norge etter å ha oppholdt seg i de berørte landene får plikt til gjennomført test før innreise, test ved ankomst, test etter 7 døgn og å være i innreisekarantene i 10 døgn uavhengig av om man kan fremvise dokumentasjon på at man er fullvaksinert eller har gjennomgått sykdom.
  • Innreisekarantenen skal gjennomføres på karantenehotell. Ved negativt resultat på PCR-test tatt tidligst 3 døgn etter innreise kan resten av innreisekarantenen gjennomføres i egen bolig eller på annet egnet oppholdssted hvor det er mulig å unngå nærkontakt med andre, med enerom, eget bad og eget kjøkken eller matservering. Ved negativ PCR-test tatt tidligst 7 døgn etter innreise kan karantenen avsluttes.
  • Personer som har som har oppholdt seg i de aktuelle landene etter 16. november 2021 og har ankommet Norge før 27. november 2021 skal så snart som mulig teste seg for SARS-CoV-2 med testmetoden PCR. Personen skal teste seg selv om vedkommende har testet seg før 27. november 2021. De anbefales at de går i innreisekarantene i 10 døgn fra ankomstdato.
  • Barn under 18 år som kommer reisende alene og diplomater kan gjennomføre innreisekarantenen i egen bolig eller på annet egnet oppholdssted hvor det er mulig å unngå nærkontakt med andre, med enerom, eget bad og eget kjøkken eller matservering. Disse har likevel krav til test.
  • For å sikre at kontrollen av reisende fra disse områdene overholder plikten til test og karantene, vil politiet ha en spesiell kontrollinnsats mot reisende som kommer fra disse landene.
  • Det innføres forbud mot direkteflyvninger fra disse landene.

– Det er veldig viktig at disse rådene og reglene etterleves. Vi har et felles ansvar for å begrense smitten så langt det lar seg gjøre, sier Kjerkol.

Kan være mer smittsom

Virusvarianten som er påvist i Sør-Afrika skaper bekymring fordi den ser ut til å spre seg svært raskt. Eksperter frykter også at varianten kan ha evne til å unngå vaksineimmunitet. Man vet ikke om virusvarianten er mer sykdomsfremkallende. Siden virusvarianten er såpass ny er det for tidlig å konkludere, men situasjonen overvåkes tett.

Strammet inn på innreisetiltak

Regjeringen har nylig strammet inn på innreisetiltakene. Du kan lese mer om dette her.