Historisk arkiv

Viktig informasjon for norske borgere i land i sørlige Afrika

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Støre

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mosambik, Namibia, Sør Afrika og Zimbabwe

Hva er UDs reiseråd for land i sørlige Afrika?
Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mosambik, Namibia, Sør Afrika og Zimbabwe.

Hvorfor har UD innført dette reiserådet?
Gjennom pandemien har UDs reiseråd fungert som vern mot importsmitte, sammen med innreiserestriksjoner og innreisekarantene. Da det globale reiserådet ble opphevet 1. oktober informerte vi om at nye og bekymringsfulle virusvarianter ville være en faktor til å gjeninnføre reiseråd til land eller regioner. Det er dette som har skjedd nå. Hensikten er å bidra til å begrense spredningen av omikron-varianten til Norge.

Hva gjør norske myndigheter for å hjelpe norske borgere som befinner seg i disse landene?
Utenriksdepartementet får mange henvendelser fra nordmenn på reise som sliter med å komme seg hjem fra Sør-Afrika og landene rundt. Vårt budskap til dem er å holde tett kontakt med sitt reise- og forsikringsselskap. Dette gjelder både for hjemreisemuligheter, men også støtte og hjelp hvis oppholdet blir lenger enn planlagt.

Vil norske myndigheter hjelpe oss med å reise tilbake til Norge?
Du bør i første rekke kontakte ditt reise- og eller forsikringsselskap for informasjon om reiseruter og hva de dekker.

Får vi beskjed hvis det oppstår muligheter for assistert utreise?
Registrer deg på reiseregistrering.no eller i Reiseklar-appen dersom du ønsker informasjon fra norske myndigheter.

Bør vi bli på stedet eller forsøke å reise tilbake til Norge?
Situasjonen for den enkelte som er på reise i det sørlige Afrika vil variere. Noen kan ha gode grunner til å ønske seg tilbake til Norge. Andre kan oppleve at det er tryggere å bli på stedet. Det er opp til den enkelte å avgjøre om de vil legge planer for hjemreise umiddelbart eller avvente utviklingen.

Hvilke reiseruter er trygge hvis jeg vil tilbake til Norge?
Vi anbefaler at du kontakter ditt eget reiseselskap for å få oversikt over aktuelle reiseruter. Det kan også være lurt å sjekke hva din reiseforsikring dekker.

Hvis jeg må reise via andre land, må jeg gjennomføre karantene der?
Innreiseregler og karantenebestemmelser varierer fra land til land. Sett deg grundig inn i hvilke regler som gjelder for land du skal reise til eller gjennom. Du finner god informasjon på regjeringen.no og i appen Reiseklar. Sjekk også hva lokale myndigheter i det enkelte land sier om saken.

Hva skal jeg gjøre hvis jeg blir koronasmittet mens jeg er på reise?
Tester du positivt for covid-19 mens du er i Sør-Afrika eller et av nabolandene må du følge gjeldende regler der. Norske myndigheter har ikke mulighet til å påvirke andre lands smittevernregler. Hold kontakt med forsikringsselskapet ditt.  

 Jeg har fått tilbud om å reise tilbake til Norge via Addis Abeba. Er det trygt?
Utenriksdepartementet har siden 5. november oppfordret norske borgere i Etiopia til å forlate landet. Dette reiserådet gjelder også for flyplassen i den etiopiske hovedstaden. Foreløpig er flyplassen i Addis Abeba åpen og kommersielle fly går som normalt. Sikkerhetssituasjonen i Etiopia kan endre raskt. Du må selv avgjøre om du ønsker å foreta denne reisen.

Må jeg ta koronatest og gjennomføre karantene når jeg kommer tilbake til Norge?
Testplikt og karantenekrav er innført for reisende fra flere land, uansett vaksinestatus. Du finner oversikt over gjeldende regler og retningslinjer på FHIs hjemmeside.