Statssekretær Anti deltok på Summit of Barents Euro-Artic Indigenous Sámi People

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

–Det er viktig at Arktis forblir et område der folk kan og vil bo, sa statssekretær Nancy Porsanger Anti i sitt åpningsinnlegg.

Statssekretær Nancy Porsanger Anti på Summit of Barents Euro-Artic Indigenous Sámi People.
Statssekretær Nancy Porsanger Anti på Summit of Barents Euro-Artic Indigenous Sámi People. Foto: Rune Fjellheim

Statssekretær Nancy Porsanger Anti deltok på Summit of Barents Euro-Arctic Indigenous Sámi People, som finner sted i Europaparlamentet i Brussel, Belgia, 22.-24. mars 2023. Toppmøtet arrangeres av presidentskapet for Europaparlamentet, Sametinget i Finland og det finske presidentskapet for Barentsrådet 2021-2023.

Toppmøtet skal bidra til en tettere dialog mellom det samiske samfunnet og EU, og utveksle erfaringer og kunnskap som kan bidra til mer bærekraftig utvikling blant urfolk i den europeiske delen av Arktisk.

Anti holdt åpningsinnlegg sammen med blant annet Finlands statsminister Sanna Marin og presidenten i Europaparlamentet, Roberta Metsola. Sametingspresident Silje Karine Muotka er også taler under konferansen.

I sitt innlegg viste Anti til at det er viktig at Arktis forblir et område der folk kan og vil bo:

–Vi er nødt til å finne den bærekraftige balansen mellom bruk og beskyttelse. Regjeringen er opptatt av at Arktis spiller en viktig rolle i det grønne skiftet og energiproduksjon til Europa, sa hun i talen.

Samtidig minnet hun om at primærnæringene i nord er grønne næringer som har drevet sin industri på en bærekraftig måte fra start.  

Anti pekte også på at de samiske språkene må få være med på digitaliseringen. De store teknologiselskapene må slippe til samisk språkteknologi, slik at vi ikke mister språkene i overgangen til et digitalt samfunn.