Statssekretær besøkte den samiske paviljongen i Venezia

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

For første gang i år ble kun samiske kunstnere presentert i en nasjonal paviljong på Venezia-biennalen. –Det gjør meg utrolig stolt, sier statssekretær Nancy Porsanger Anti som besøkte biennalen i oktober.

Kunstbiennalen i Venezia finner sted annet hvert år, og har pågått siden 1895. Veneziabiennalen er en stor utstilling av samtidskunst fra hele verden. I tillegg til en stor hovedutstilling, har mange land egne paviljonger hvor samtidskunst fra deres land stilles ut. De nordiske landene har hatt en fast paviljong siden 1962.

–Veneziabiennalen er en av verdens viktigste kunstarenaer. Det er veldig stort at samiske kunstnere har fått en så stor plass på årets biennale, og det gjør meg utrolig stolt, sier Anti. 

Tre samiske kunstnere, fra svensk, norsk og finsk side, Anders Sunna, Maret Anne Sara og Pauliina Fedoroff, stiller ut på den nordiske paviljongen. Kunstnerne problematiserer spørsmål omkring selvbestemmelse, identitet, klimaendringer, retten til land og vann og avskoging. Aage Gaup og Britta Marakatt Labba er med på hovedustillingen.

–Det har vært veldig fint å se samisk kunst  på en slik viktig arena. Jeg tror ikke vi enda kan overskue verdien av dette. Siden åpningen i april har tusenvis av mennesker fra hele verden blitt kjent med samisk kultur og utfordringene vi har i det samiske samfunnet, sier Anti.

Statssekretær Nancy Porsanger Anti ved et av kunstverkene laget av Britta Marakatt Labba
Statssekretær Nancy Porsanger Anti ved et av kunstverkene laget av Britta Marakatt Labba
Skulptur laget av Aage Gaup
Skulptur laget av Aage Gaup
Bilde laget av Anders Sunna. Statssekretær Anti står sammen med Ánde Somby
Statssekretær Nancy Porsanger Anti og Ánde Somby framfor kunstverket til Anders Sunna.