Støtte fra Enova til Hurtigrutens nye ekspedisjonsfartøy

Hurtigrutens to nye ekspedisjonsfartøy utrustes med ny miljøvennlig teknologi som vil bidra til betydelige utslippskutt. Enova støtter prosjektet med 45 millioner kroner.

Statssekretær Kjell-Børge Freiberg (FrP) var torsdag i Trondheim for å markere dette sammen med administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad, og konsernsjefen i Hurtigruten, Daniel Skjeldam.

Dette er en gledens dag og viser at midlene vi tildeler gjennom Enova gir konkrete resultater i form av tiltak som reduserer klimagassutslipp. Den miljøvennlige teknologien som batteriene innebærer vil bidra til betydelige utslippskutt. Jeg vil gi honnør til Hurtigruten for en fremtidsrettet investering i tråd med ånden til Hurtigrutens grunnlegger Richard With, sier statssekretær Kjell-Børge Freiberg.

Konkret innebærer dette innstalleringen av en hybridteknologi med bruk av batterier. Skipene vil ha mulighet til å gå på bare batteri i korte perioder. Ved vanlig drift vil batteriene trå til når skipene trenger ekstra mye motorkraft. Til sammen gir disse tiltakene en forventet energisparing på 17,9 GWh i løpet av et driftsår. De årlige CO2-utslippene blir 4500 tonn lavere.

Det første skipet blir levert i juli 2018 og det andre i juli 2019.

(Fra venstre: Statssekretær Kjell-Børge Freiberg, konsernsjef i Hurtigruten Daniel Skjeldam og administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad)

Til toppen