Svar på skriftlig spørsmål om villgeitene i Sogn skal avlivast

Landbruks- og matminister Sandra Borch har svart på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Helge André Njåstad (Frp) - Er statsråden samd med Mattilsynet at villgeitene i Sogn skal avlivast?

Svar på spørsmål nr 1715 fra stortingsrepresentant Helge André Njåstad

Representanten har stilt følgende spørsmål til skriftlig besvarelse til landbruks- og matministeren:

«Er statsråden samd med Mattilsynet at villgeitene i Sogn skal avlivast?»

Spørsmålet fra representanten retter seg mot en geiteflokk på anslagsvis 50-60 dyr som har en eier. Dyrene ble etterlatt da en gårdsdrift med geitemelkproduksjon ble nedlagt. Flokken lever derfor forvillet og er i hovedsak overlatt til seg selv. Dyrene er ikke tamme og blir ikke på noe vis håndtert. Det er likevel misvisende å kalle flokken for villgeiter.

Eide dyr har en utvidet rett til vern etter dyrevelferdsregelverket, sammenliknet med ville dyr, da det finnes en eier som har ansvar for at velferden ivaretas. Dette dyreholdet har en lengre tilsynshistorikk, fra 1994 ved Fylkesveterinæren i Hordaland og Sogn og Fjordane til gjentatte tilsyn med vedtak fra Mattilsynet fra 2006, og fram til dagens situasjon. Gjentakende krav har vært at dyra skal ha forsvarlig tilsyn og tilgang på beskyttelse mot vær/klima og rovdyrangrep.

Dyreeier har ikke klart å oppfylle disse kravene. Mattilsynet fattet derfor i fjor sommer vedtak om avvikling av dyreholdet. Dyreeier har selv utarbeidet en plan for avvikling og startet denne prosessen høsten 2022. Dyreeier har frist for avvikling fram til våren 2024, slik at avviklingen kan gjennomføres mest mulig effektivt og med minst mulig stress for dyrene.

Mattilsynet vurderer at dyreholdet har svært mange avvik fra grunnleggende krav som er viktige for velferden til dyra. Dyrene kjeer i tillegg i februar, på en ugunstig tid i forhold til klima- og værforhold. Faren for at dyra i tiden de kjeer utsettes for sult, nedkjøling og angrep av rovdyr er stor, og tilsier at dødligheten blant dyrene er høy i denne perioden. Tilsyn med eller oppfølging av drektige, fødende, nyfødte, syke, skadde og gamle dyr, forekommer ikke. Mattilsynet har mottatt bekymringsmeldinger om dyr fra flokken. Anslagsvis er det 200 dyr fra flokken som det ikke kan gjøres rede for i løpet av de siste 15 årene. Driftsopplegget har dermed store mangler og tilfredsstiller ikke minimumskrav i dyrevelferdsregelverket. Mattilsynet ønsker å forebygge fremtidig lidelser blant dyrene, og har derfor besluttet at det er grunnlag for å avvikle et svært mangelfullt dyrehold.

Jeg vil understreke at det i alle dyrehold er dyreholder som har ansvaret for velferden til sine egne dyr og som plikter å følge kravene i regelverket.

Med hilsen

Sandra Borch