Svar på skriftlig spørsmål om tilgang til norsk frukt og grønt

Landbruks- og matminister Sandra Borch har svart på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Alfred Jens Bjørlo (V) om forbrukernes tilgang til norsk frukt og grønt av høy kvalitet.

Skriftlig besvarelse av Spm. nr. 2048 fra stortingsrepresentant Alfred Jens Bjørlo - forbrukernes tilgang til norsk frukt og grønt av høy kvalitet

Jeg viser til spørsmål fra Stortinget av 25. april d.å. der stortingsrepresentant Alfred Jens Bjørlo stiller følgende spørsmål:

«Kva vil landbruksministeren gjere for å sørge for at den nye norske pæra «Celina» og anna norsk frukt og grønt av høg kvalitet når ut til norske forbrukarar, og at ikkje bønder som vil satse på auka produksjon av norsk frukt og grønt blir stoppa i si satsing av at sterke marknadsaktørar med alt for mykje makt i norsk daglegvarebransje prioriterer utanlandsk frukt framfor norsk frukt?»

Jeg deler representanten Bjørlos syn på at vi må sørge for at norsk frukt og grønt i enda sterkere grad enn i dag når ut til forbrukerne. Som landbruks- og matminister er det viktig for meg å legge til rette for å både stimulere til økt verdiskaping for bonden og økt tilgang på norsk frukt og grønt for forbrukeren. Norsk frukt- og grøntnæring har store vekstmuligheter. For å stimulere til innovasjon og utvikling i næringen og økt etterspørsel etter norsk frukt og grønt, har norsk frukt- og grøntnæring gjennom de senere års jordbruksoppgjør blitt prioritert budsjettmessig’, med både styrking av tilskudd til bonden og virkemidler innen FoU. Jeg opplever at næringen er fremoverlent og ser muligheter, og at det er økt preferanse for norskprodusert vare.

I tillegg til de grepene som er tatt gjennom jordbruksoppgjøret, er en effektiv verdikjede med virksom konkurranse i alle ledd, avgjørende for å styrke forbrukernes tilgang på norsk frukt og grønt. Regjeringen har høy oppmerksomhet om maktforholdene i verdikjeden for mat, og har iverksatt flere tiltak og utredninger for å bedre forholdene. På dette området mener jeg at grossist- og dagligvareleddet må utfordres enda tydeligere fremover. Økt omsetning og forbruk av norsk frukt og grønt bidrar til økt verdiskaping basert på norske ressurser, mer mangfold for forbrukeren og god helse.

Med hilsen

Sandra Borch