Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Svar på spørsmål om gransking av vold mot demonstranter i Gaza

Utenriksminister Ine Eriksen Søreides svar på et spørsmål fra Audun Lysbakken (SV) om Norge vil stille seg bak FNs og EUs krav om en uavhengig gransking av volden mot demonstranter på grensen til Gazastripen sist helg.

Skriftlig spørsmål nr. 1248 (2017-2018).
Datert 04.04.2018

Fra representanten Audun Lysbakken (SV) til utenriksministeren:
Vil Norge stille seg bak FNs generalsekretær Antonio Guterres og EUs utenrikssjef Federica Mogherini sitt krav om en uavhengig granskning av volden mot demonstranter på grensen til Gazastripen sist helg, og formidle dette til israelske myndigheter?

Utenriksministerens svar:
Regjeringen er dypt bekymret over den tilspissede situasjonen på grensen til Gaza. Vi har oppfordret alle til å vise tilbakeholdenhet for å unngå eskalering og tap av flere liv.

Det er uakseptabelt å skyte med skarpt mot sivile demonstranter. I likhet med FNs generalsekretær og EUs høyrepresentant mener Norge at denne typen handlinger må bli undersøkt på en troverdig og uavhengig måte. I første omgang er det et nasjonalt ansvar å gjennomføre en uavhengig granskning. Dette budskapet kom klart frem i mine kommentarer i media 31. mars og 1. april. Så langt har israelske myndigheter avvist dette.

Det bor rundt to millioner mennesker i Gaza, og den humanitære situasjonen blir stadig mer alvorlig. Under det siste giverlandsmøtet for Palestina (AHLC) i Brussel 20. mars i år ble det mobilisert for å sikre rent vann og energi. Dette er et viktig skritt for å bedre levekårene. I tillegg er det avgjørende at palestinske selvstyremyndigheter (PA) tar tilbake styringen av Gaza.

Den ustabile situasjonen i Gaza viser hvor viktig det er å få fremgang i arbeidet med en varig fredsløsning mellom palestinere og israelere. Vi vil fortsette å bruke AHLC til å understøtte arbeidet for en to-statsløsning.

Til toppen