Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Norge øker den humanitære støtten til krisen i Syria

- Den humanitære krisen i Syria øker. Regjeringen gir nå 750 millioner kroner til innsatsen i Syria og nabolandene. Barna blir hardest rammet. 150 millioner kroner skal derfor gå til utdanning og beskyttelsestiltak for barn, sier utenriksminister Børge Brende.

Borgerkrigen i Syria går nå inn i sitt femte år. Over tolv millioner mennesker, eller tre fjerdedeler av Syrias befolkning, trenger humanitær støtte for å dekke de mest grunnleggende behov. 7,6 millioner mennesker er på flukt inne i landet. I tillegg har nesten fire millioner mennesker flyktet til Syrias naboland.

- Syria står i fare for å miste en generasjon som resultat av borgerkrigen. Over 1,6 millioner barn står uten noe form for skoletilbud. Å gi barna et skoletilbud, mat og trygge rammer er det viktigste tiltaket Norge kan gjøre for å bidra til å sikre barnas framtid. 150 millioner kroner, 20 prosent, av regjeringens bidrag vil derfor gå til utdanning og beskyttelse av barn i Syria og i sårbare vertssamfunn i Libanon, Jordan og Syria, sier Brende.

Støtten til utdanning kanaliseres gjennom FNs barnefond Unicef, Redd Barna og Flyktninghjelpen. Mer enn 4000 skoler er helt eller delvis ødelagt. Også nabolandene står overfor enorme utfordringer med å integrere flyktningbarn i lokale skoler.

- Så lenge en fredelig løsning ikke er oppnådd vil de humanitære behovene bare øke. Norge støtter også opp om det politiske arbeidet for å få til våpenhvile og en fredsløsning for Syria, sier Brende.

31. mars arrangerer FN den tredje internasjonale humanitære giverkonferansen for Syria i Kuwait. Norge støtter FNs mål om at minst fire prosent av humanitær støtte skal øremerkes utdanningstiltak for barn, som ofte blir oversett i krisesituasjoner selv når de varer lenge.

Norge ga i fjor 600 millioner kroner i humanitær- og utviklingsstøtte til Syria og naboland og øker nå dette med 150 millioner kroner. Med dette bidraget vil Norge ha bidratt med totalt 2,65 milliarder kroner til Syria og nabolandene siden borgerkrigen startet våren 2011.

Til toppen