Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Tettere samarbeid om sikkerhetsmessig stabilisering og kapasitetsbygging i Mali

Statsminister Erna Solberg og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen besøkte i slutten av mai Mali. De møtte de norske soldatene som deltar i FNs fredsbevarende operasjon i Mali samt Malis statsminister Boubou Cissé. I tillegg hadde forsvarsministrene i Norge og Mali et bilateralt møte hvor de ble enige om å samarbeide tettere om sikkerhetsmessig stabilisering og kapasitetsbygging i Mali.

– Norge og Mali ble på møtet med forsvarsminister Dembele 31. mai enige om å samarbeide tettere om sikkerhetsmessig stabilisering og kapasitetsbygging i Mali. Neste skritt blir å avklare samarbeidets konkrete innhold, partnere og en tidsramme. En viktig forutsetning er å få på plass en folkerettslig bindene statusavtale som vil kunne danne grunnlag for videre samarbeid. Vi er enige om at arbeidet med å finalisere en slik bilateral statusavtale skal igangsettes så raskt som mulig, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og forsvarsminister i Mali Ibrahima Dahirou Dembele diskuterte et tettere samarbeid om sikkerhetsmessig stabilisering og kapasitetsbygging i Mali.
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og forsvarsminister i Mali Ibrahima Dahirou Dembele diskuterte et tettere samarbeid om sikkerhetsmessig stabilisering og kapasitetsbygging i Mali. Foto: Lars Gjemble, FD

Norge har deltatt i FN-operasjonen MINUSMA i Mali siden etableringen i 2013. Et norsk militært transportfly, med rundt 60 personell, er fra mai til november 2019 utplassert i Bamako. Flyet inngår i en norsk-initiert rotasjonsordning som bidrar til å sikre operasjonen strategisk luftkapasitet over tid. Norge, Sverige, Danmark, Belgia og Portugal stiller fly på omgang. Norge bidro med sitt første transportfly til Mali i 10 måneder i 2016. Som ledd i den vedtatte forlengelsen av rotasjonsordningen kommer Norge til å delta med transportfly også i perioden 2021-22.

Norge bidrar også med stabsoffiserer i MINUSMAs hovedkvarter i Bamako og langsiktig drift av den norske leiren Camp Bifrost (tilsammen ca. 20 personer).

FN har stort behov for transportfly i Mali, og det norske bidraget er derfor en svært etterspurt nisjekapasitet som styrker MINUSMAs operative evne. Veibomber tar livet av flere FN-soldater i Mali enn noen andre steder i verden. Fly gir sikker transport og derfor er dette bidraget så viktig, sier forsvarsministeren.

 

Les mer om Forsvarets oppdrag her.

Til toppen