Statssekretær Thune på besøk til Etiopia

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

Statssekretær Thune besøkte forrige uke Etiopia. Formålet med besøket var å understreke behovet for å bedre den humanitære situasjonen, samt betydningen av å finne en politisk løsning på den væpnede konflikten.

Under besøket møtte Thune statsminister Abiy Ahmed og andre representanter for etiopiske myndigheter, samt sivilt samfunn og akademia, humanitære organisasjoner og FN. Den alvorlige humanitære situasjonen i flere deler av landet, bilaterale forhold, menneskerettigheter og arbeidet for en inkluderende nasjonal dialog og en politisk løsning på konflikten sto på agendaen i samtalene.

Den humanitære situasjonen i Nord-Etiopia og flere andre deler av landet er fortsatt svært alvorlig. Sørlige deler av Etiopia rammes nå av tørke. FN anslår at minst 26 millioner mennesker, 24 prosent av befolkningen, har behov for humanitær assistanse.

– Samtidig som vi uttrykker bekymring for den humanitære situasjonen, og situasjonen er meget skjør, må vi anerkjenne de positive stegene vi har sett den siste tiden. De aktørene som jobber for en løsning på borgerkrigen, og for dialog og forsoning skal vite at Norge er klare for å bistå, om det skulle det være behov for det, sier Thune.