Tradisjonsrike hytter i moderne delingsmodell

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

Titusener reiser nå for å tilbringe påskeferien i sin private hytte. Samtidig får stadig flere øynene opp for bekymringsfri og klimavennlig hyttedeling med Statskog.

Jegere, fiskere og kanskje først og fremst turglade nordmenn og familier søker Statskogs 90 utleiehytter og 140 åpne buer. De ligger gjerne i svært naturskjønne områder, noen av dem i nasjonalparkområder.

– Statskoghyttene har lange tradisjoner, men tilhører samtidig en moderne delingstrend som gir et billig og klimavennlig alternativ fritt for vedlikeholdsbekymringer. Modellen gir høy utnyttelsesgrad av hyttene og bidrar til at flere kommer seg ut i naturen, sier landbruks- og matminister Sandra Borch.

Åpen hytte i Saltfjellet - Svartisen nasjonalpark.
Åpen hytte i Saltfjellet - Svartisen nasjonalpark. Foto: Magnus Beyer Brattli

Kan finnes innsmett

Tidligere tiders skogsdrift utgjør ryggraden i Statskogs tilbud, men også en rekke hytter og buer er knyttet til historisk jakt, fangst og fiske. Noen fjellgårder er også med i sortimentet.

– Påska er høytid, også når det gjelder utleie, så det meste er utleid. Men om man leter, kan man fortsatt finne en og annen overnattingsmulighet, sier koordinator for Statskogs tilbud, Eva Kristin Grøndal.

Rimelig tilbud

Lave priser bidrar til å gjøre friluftslivet mer tilgjengelig. Statskoghytter koster fra 500 kroner per natt, og de fleste ligger i spennet 500 – 1000 kroner per natt. Det betyr stort sett utedo, vann i bekken, solstrøm, gassbluss og vedfyring.

Det er ingen begrensning på hvem som kan leie hyttene eller bruke de åpne buene. Statskog sørger for vedlikehold, ved og gass.

Gratis, åpne buer

Utleiehyttene gir forutsigbarhet ved at de kan leies på forhånd. Statskog har også 140 åpne buer som er gratis å bruke, enten som ly for en rast på dagstur eller for en enkel overnatting. Disse kan ikke bestilles på forhånd, og deles mellom brukerne.

Brannvakthytta ligger på toppen av Kvernesvola med utsikt over Rendalen og Sølen.
Brannvakthytta ligger på toppen av Kvernesvola med utsikt over Rendalen og Sølen. Foto: Torkel Skoglund

Her er hyttene

Bruk gjerne den nasjonale turportalen UT.no for å planlegge turer i norsk natur. Portalen drives av DNT, Friluftsrådenes Landsforbund og Statskog.