Tydelig solidaritet i Litauen

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt møtte i dag sin litauiske kollega Gabrielius Landsbergis i Vilnius. Besøket var en bekreftelse av de tette båndene mellom Norge og Litauen.

Den russiske invasjonen av Ukraina og sikkerhetssituasjonen i Europa var sentrale temaer i møtet. Med rundt to timer sammen fikk utenriksministrene også tid til å diskutere det brede og gode forholdet mellom Norge og Litauen. 

– Forholdet mellom Norge og Litauen er nært og i en positiv utvikling. Vi har felles interesser og arbeider tett sammen i Europa, i NATO, og i det nordisk-baltiske samarbeidet, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt. 

Utenriksministeren møtte også den hviterussiske opposisjonspolitikeren Svetlana Tikhanovskaja som nå holder til i Vilnius. 

– Norge fordømmer Hviterusslands rolle i Russlands aggresjon mot Ukraina. Samtidig støtter vi det hviterussiske folkets kamp for frihet og demokrati, og Svetlana Tikhanovskajas modige arbeid for å nå dette målet, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt. 

Utenriksminister Anniken Huitfeldt og den hviterussiske opposisjonspolitikeren Svetlana Tikhanovskaja . 
Utenriksminister Anniken Huitfeldt og den hviterussiske opposisjonspolitikeren Svetlana Tikhanovskaja.  Foto: UD

Norsk NATO-bidrag
I går besøkte utenriksministeren militærleiren sentralt i Litauen hvor det nå befinner seg rundt 200 norske soldater, etter at det norske bidraget nylig ble økt.

– De norske soldatene jeg møtte i Rukla er godt motiverte og et bidrag som er høyt verdsatt av litauiske myndigheter. At Norge er med i en multinasjonal styrke her viser at solidariteten i NATO er urokkelig, sier utenriksministeren. 

Utenriksministeren takket norske soldater som er til stede i Litauen.
Utenriksministeren takket norske soldater som er til stede i Litauen. Foto: UD

Migrasjon
Rundt to tusen ukrainske flyktninger har ankommet Litauen hver dag denne uken. Utenriksministeren besøkte i går et mottakssenter for ukrainske flyktninger i Vilnius. 

På senteret blir flyktningene registrert og får tilbud om bolig. Tusenvis av litauiske familier har åpnet dørene til sine hjem og tilbyr nå husrom til ukrainske flyktninger. Etter å ha blitt registrert ved senteret har flyktningene også mulighet til å søke arbeid i Litauen. 

– Det er hjertevarmende å se hvordan myndigheter, sivilsamfunn og enkeltpersoner stiller opp for ukrainske flyktninger her i Litauen, som i Norge. Tydeligere kan det ikke vises at de europeiske demokratiene står sammen i denne situasjonen, sier utenriksministeren. 

Utenfor et mottakssender i Vilnius har litauiske familier satt fra seg barnevogner, slik at nyankomne flyktninger fra Ukraina kan ta dem hvis de trenger.
Utenfor et mottakssender i Vilnius har litauiske familier satt fra seg barnevogner, slik at nyankomne flyktninger fra Ukraina kan ta dem hvis de trenger. Foto: UD