USAs visepresident takket for det norske bidraget i Afghanistan

Fredag 3. september 2021 snakket statsminister Erna Solberg og USAs visepresident Kamala Harris sammen på telefon. Harris ringte for å takke for Norges militære bidrag til operasjonen i Afghanistan gjennom 20 år, og spesielt for det norske feltsykehuset i sluttfasen.

39 flaggstenger på flyplassen i Kabul. Det norske og det amerikanske flaggene er de eneste som henger oppe.
Blant de 39 flaggstengene på flyplassen i Kabul var det til slutt bare det norske og det amerikanske flagget som var igjen. Foto: Forsvarets spesialstyrker, 29. august 2021

Visepresident Kamala Harris roste det norske personellet og sa at de spilte en avgjørende rolle for å redde liv etter terrorangrepet utenfor flyplassen i Kabul den 26. august i år.

Statsminister Erna Solberg i samtale med USAs visepresident Kamala Harris 3. september 2021. (Videoen kan lastes ned - se symbol for nedlasting i videospilleren.)

– Jeg er glad for at det norske personellet kunne bistå under angrepet mot Abbey Gate, og gjennom evakueringen fra Afghanistan. Jeg er stolt av at det norske personellet under ekstreme forhold har løst sine oppgaver på en svært god måte, sa statsminister Erna Solberg under samtalen med Harris.

Statsministeren understreket det gode forsvarssamarbeidet mellom Norge og USA, som mangeårige allierte. Harris og Solberg ble også enige om å fortsette dialogen om globale temaer som krever felles løsninger, inkludert klima, helse, forsvar av demokrati og menneskerettigheter.

– Det var en god samtale med vår viktigste allierte. Jeg har stor respekt for innsatsen til det norske personellet i Afghanistan gjennom 20 år. De norske styrkene holder svært høy kvalitet, og det er noe visepresident Harris også understreket, avslutter statsminister Erna Solberg. 

Fakta om det siste norske militære bidraget i Kabul
Norge har ledet feltsykehuset på flyplassen i Kabul. I tillegg har Forsvaret hatt personell for å støtte Utenriksdepartementet i evakueringen fra Afghanistan. Det inkluderer personell fra spesialstyrkene. Forsvaret har også stilt med et C-130 transportfly for å frakte personell og materiell til og fra Kabul, og de har hatt personell til den multinasjonale luftbroen med C17-fly.