Varsler ny reiselivspolitikk:

Vil ha flere turister til Norge

Dette innholdet er mer enn 6 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Reiseliv er en av verdens raskest voksende næringer. Nå varsler regjeringen ny reiselivspolitikk. Norge skal ta større del av den internasjonale veksten.

Regjeringen skal legge frem en ny stortingsmelding om norsk reiselivspolitikk. Det er 15 år siden forrige stortingsmelding om reiseliv. Mye har skjedd siden da.

– Norge er et unikt reisemål, med stort potensial for å tiltrekke seg turister. Det skjer mye bra i norsk reiseliv i dag, og næringen selv ser positivt på fremtiden. Det er store muligheter. Regjeringen ønsker å sikre at Norge tar del i den store internasjonale reiselivsveksten, sier statsminister Erna Solberg (H).

– Nå skal vi gå grundig gjennom reiselivspolitikken og finne ut hva som fungerer. Reiseliv er en av de viktigste næringene for fremtiden, men reiselivet må jobbe hardt og smart for å lykkes, sier reiselivsminister Monica Mæland (H).

Statsminister Erna Solberg og næringsminister Monica Mæland på Mathallen i Bergen. (Foto: NFD)

Statsminister Erna Solberg og næringsminister Monica Mæland på Mathallen i Bergen. (Foto: NFD)

I stortingsmeldingen skal regjeringen beskrive hvordan situasjonen er i dag og ønsker for hvordan den bør være. Den nye reiselivspolitikken skal blant annet se nærmere på hvordan vi kan få flere nordmenn og utlendinger til ta ferien i Norge. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at antall utenlandske gjester på norske hoteller økte med tre prosent i fjor. Det er langt færre enn andre land i Europa, som kan vise til en vekst på opptil sju prosent. Norge tapte dermed markedsandeler i 2014.

Den nye rapporten om verdien av norsk reiseliv er et viktig utgangspunkt for den nye reiselivspolitikken. Rapporten viser at norsk reiseliv skaper verdier for 70 milliarder kroner i året. Viktige utfordringer for fremtidens reiseliv er blant annet tilgjengelighet, pris og innhold, samt hva statens rolle skal være og hva næringen selv har ansvar for.

– Dette vil vi bidra til å rydde opp i. Vi skal ta diskusjonen ut i det ganske land og inn på Stortinget. En så viktig næring for Norge fortjener det. Jeg ser frem til å ha en nær dialog med næringen om hvordan vi sammen kan løfte Norge som turistmål, sier Mæland.

Fakta

  • Norsk reiselivsnæring har nesten 140 000 ansatte.
  • Samlet årlig verdiskaping er på nesten 70 milliarder kroner.
  • Reiseliv står for fem prosent av verdiskapingen i norsk næringsliv.
  • Næringen har fem hovedbransjer: opplevelser, servering, overnatting, transport og formidling.
  • Transport er størst målt i verdiskaping, med nesten halvparten av næringens samlede verdiskaping. Servering er størst målt i antall ansatte, med nesten 50 000 ansatte.

(Kilde: Verdiskapingsanalysen)