Hjelp til selvhjelp gir...

RAMMER

Hjelp til selvhjelp gir resultater

I Riga finnes det et lavterskel-senter for hiv-smittede og aidssyke. En av grunnene til at senteret er blitt en suksess er at brukerne aktiviseres og selv tar kontroll over sin egen livssituasjon.

 

 

Lavterskel-senteret Dialogs ble etablert i 2002. Senteret tilbyr blant annet hiv-test, individuell rådgivning og gruppesamtaler. Hvem som helst kan besøke lokalene som ligger i sentrum av Latvias hovedstad Riga.

I tillegg har Dialogs opprettet flere selvstøttegrupper som har vist gode resultater. Ideen er at alle som deltar aktiviseres og føler at de er ressurs i seg selv. Brukerstyring er et nøkkelord.

- Ta kontroll over kroppen
Genadijs var i begynnelsen deltaker i en slik selvstøttegruppe. Nå leder han sin egen. Hver formiddag samles noen hiv-smittede og narkomane i Dialogs lokaler. Der lærer Genadijs bort sine ferdigheter i kinesisk skyggeboksing, T’ai Chi.

 

- Jeg gleder meg over alle som kommer og blir med på opplegget vårt. Jeg håper det kan bidra til å redusere problemene de sliter med – ikke gjøre dem verre, sier Genadijs.

Han føler at hans egen livssituasjon som hiv-smittet har blitt bedre etter at han begynte med T’ai Chi. Det å ta kontroll over egen kropp gjennom bevegelser og konsentrasjonsteknikk har hatt en positiv effekt på hans fysiske og psykiske helse.

- Det å hjelpe andre som er i samme situasjon er på en måte terapi seg selv, forteller Genadijs.

Leve et normalt liv
Å opprette nye grupper og rekruttere ledere gjennom selvutvikling er den beste måten å bygge opp et senter som Dialogs på. Det mener daglig leder Ruta Kaupe.


Daglig leder Ruta Kaupe (t.v.) sammen med to lederne av to selvstøttegrupper.Genadijs og Larisa. Nestleder ved Dialogs, Agita Seja til høyre.

- Siden vi har begrensede midler kan vi ikke betale lønn, men må vi basere oss på frivillig arbeid, forteller Kaupe.

Hun forteller at ledelsen ved Dialogs er veldig opptatt av at de som deltar i senterets aktiviteter ikke skal gjennomanalysere sine problemer i minste detalj. Istedenfor læres de opp til å leve et så normalt liv som mulig med sine problemer.

- Dialogs har vært en stor glede for meg. Alle som jobber her er så imøtekommende. De hører på det du har å fortelle. Dialogs er det eneste møtestedet som har fokus på det positive - hva vi selv kan gjøre for å finne en reell løsning på våre problemer, sier Genadijs.

Snur på lat’en
I tillegg til hans T’ai Chi-gruppe har Dialogs for tiden syv andre selvstøttegrupper. Ruta Kaupe trekker spesielt frem gruppen for unge homofile og biseksuelle som har flere aktiviteter hvor fellesnevneren er å ta ansvar for sin egen situasjon og støtte hverandre.

Nylig begynte nestlederen ved senteret, Agita Seja å lære de som oppsøker Dialogs hvordan de med enkle knep kan spise billig men likevel sunt. To ganger i uken handler hun friske grønnsaker og andre næringsrike råvarer for beskjedne 60 kroner som omskapes til et varmt måltid som er nok til å mette et dusin personer.

Lærer å bli sulten
- Målet er å vise at det er mulig å lage sunn mat som også er billig. Det er uhyre viktig at hiv-smittede spiser jevnlig selv om de har lite penger. Mange av dem må også venne seg til å ha apetitt. De har ikke råd til å miste mer vekt enn de allerede har gjort, forteller Agita Seja.

Sjefen hennes kan ikke få rost ideen og innsatsen høyt nok opp i skyene.

- Det er helt utrolig hva Agita klarer å trylle frem av noen få Lat. Jeg skjønner ikke hvordan hun klarer det. Matkurset er blitt veldig populært, og vi har blant annet noen hjemløse i Riga som kommer hit til senteret for å få seg et måltid mat, sier Ruta Kaupe.


Lavterskelsenteret i Riga har egne samtalerom der brukerne kan få råd og veiledning


Norske partnere
I tillegg til selvstøttegruppene har Dialogs en rekke individuelle tilbud til Rigas narkomane og andre risikogrupper når det gjelder hiv og aids. Senteret har egne samtalerom der man kan få personlig oppfølging og råd. Frivillige deler ut gratis sprøyter både på senteret og ute i byen. Kurs og faglig opplæring av dem som jobber med hiv- og aidsproblematikk er også et satsningsområde.

- Mesteparten av aktivitetene våre skjer takket være frivillig innsats. Men vi har også fått uvurderlig støtte fra norske myndigheter, forteller Ruta Kaupe.

Handlingsplanen for søkerlandene har bidratt med økonomiske midler, og senteret har et tett samarbeid med blant annet Bymisjonen i Oslo og Trondheim samt Helseutvalget for homofile.

Dialogs nettsider finnes i engelsk språkdrakt. Her kan du lese mer om det unike prosjektet.

Dialogs

  • Dialogs er Latvias første lavterskelsenter for personer som lever med og arbeider med hiv og aids.
  • Senteret ligger i Riga. Det ble grunnlagt i mai 2002, og åpnet i desember samme år.
  • Senteret tilbyr blant annet hiv-test og rådgivning, deler ut rene sprøyter, arrangerer gruppesamtaler, opplæring i sunt kosthold og har egne støttegrupper for unge homofile og lesbiske.
  • De fleste aktivitetene er brukerstyrt.
  • Dialogs har mottatt økonomisk støtte fra Handlingsplanen for søkerlandene til EU under satsningsområdet smittevern, og senteret samarbeider med flere norske organisasjoner.