Fødselshjelp fra Lillehammer

Fødselshjelp fra Lillehammer

Høyskolen på Lillehammer var en viktig fødselshjelper i arbeidet med å etablere en høyskole i Valmiera. Selve ideen kom fra det nordiske informasjonskontoret i Riga.

- Vi klarte å overbevise politikerne og utdanningsdepartementet i Norge at det ville være fornuftig å støtte etableringen av en høyskole tilsvarende vår distriktshøyskole. Høyskolen på Lillehammer deltok sterkt i dette arbeidet. Blant annet bidro vi med å utarbeide studieplaner og hadde flere lærere fra Vidzeme på besøk på Lillehammer i flere måneder om gangen, forteller tidligere rektor Svein Oddvar Haaland.


Henvendelsen fra det nordiske informasjonskontoret kom i 1993. Det resulterte i en rekke studieturer til Valmiera og har skapt et sterkt engasjement både i fagmiljøet og blant studentene.


- Studentforeningen ved HIL ga et år overskuddet på 100.000 fra kopieringsmidlene som gave til sine medstudenter ved Vidzeme. Pengene ble brukt til å utvikle et studentdemokrati ved høyskolen.

Lokal forankring
Svein Oddvar Haaland forteller at det ble lagt vekt på å undersøke hva distriktet og næringslivet i området var opptatt av da planene for høyskolen ble lagt. Han mener at deler av suksessen ligger i at regionen selv har tatt ansvar for høyskolen og den videre utviklingen av den.

- Oppbyggingen av Vidzeme høyskole har dessuten vært mer enn bare å utvikle et nytt studiested. Det har også vært en del av en demokratiseringsprosess. Vårt undervisningsopplegg og studentdemokrati var veldig forskjellig fra det de var vant til i sovjettiden, sier Svein Oddvar Haaland.

Les også: