Forslaget om enkeltpersonselskap med begrenset ansvar

Forslag til Europaparlamentets og Rådets forslag til direktiv om enkeltpersonselskaper med begrenset ansvar

Directive of the European Parliament and the Council on single-member limited liability companies

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 14.01.2015

Spesialutvalg: Selskapsrett, revisjon og regnskapsregler

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Nærings- og fiskeridepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen:

Kapittel i EØS-avtalen:

Status

Sammendrag av innhold

Forslaget har til formål at gøre det lettere forsmå og mellomstore bedrifter å etablere seg i andre medlemsstater. Forarbeidene viser til at en stor del av verdiskapningen i europeiske stater foregår  i små og mellomstore bedrifter (SMB). Videre utgjør SMB en betydelig del av arbeidsmarkedet og slike bedrifter tilbyr mange arbeidsplasser i privat sektor. Europakommisjonen ønsker å legge til rette for  en selskapsform med begrenset ansvar som passer for SMB. Det er et mål at slike foretak i økt grad kan benytte EUs indre marked. Det vil si at grenser i dag ser ut til å hemme SMBenes deltagelse i andre markeder enn sitt hjemlige, og at en ny selskapsform kan fremme grenseoverskridende handel innenfor fellesmarkedet.

Forslaget presenterer en type enkeltpersonsselskap med begrenset ansvar. En eier av et slikt foretak vil bare satse innskuddet sitt. Dersom virksomheten innstilles skal foretaket behandles som et selvstendig subjekt. Selskapsformen skal benytte forkortelsen – SUP (Societas Unius Personae). Forslaget omhandler de juridiske rammer for SUP-foretaket, herunder etablering og drift. Det gjelder utkast til bestemmelser om foretakets juridiske status, stiftelse og omdannelse, hjemsted, vedtekts- og registreringskrav, krav til kapitalande-len og selskapets kapitalforhold, selskapets organisering og beslutningsevner. Videre er det en forutsetning at foretaket kan registreres elektronisk, ha en standardisert modell for vedtekter, sette kravet om kapitalinnskudd til et minimum på én euro, og innebære for deltageren(e) en tilfredsstillende beskyttelse fra kreditorer.

Det forutsettes i Europakommisjonens forslag at denne selskapsformen skal implementeres i samtlige medlemsstater, og være en del av statenes selskapslovgivning.

Europakommisjonene har tidligere (i 2008) fremmet forslag som gjelder regler for et europeiske private foretak med begrenset ansvar (SPE). Sette forslaget er tidligere publisert i EØS-notatbasen se referanse til KOM(2008)396/3. Det ble ikke oppnådd konsensus til forslaget om foretakstypen SPE. Forslaget til foretakstype SUP er Europakommisjonens vurdering av drøftinger om en foretakstype med begrenset ansvar egnet for SMB.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Forslaget slik det er utformet vil kreve implementering i norsk rett.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Innføring av en ny eller endret organisasjonsform vil ha administrative og økonomiske konsekvenser. Det er for tidlig å lage et estimat når forslaget ennå ikke funnet sin endelige form.

Sakkyndige instansers merknader

Det vises til kommentarer til saken som er publisert for det tidligere forslaget om europeisk privat selskap KOM(2008)396/3. 

Vurdering

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Type sak Regelverk i utvikling/komiteer/arbeidsgrupper under kommisjonen
KOM-nr.: KOM(2014)212
Basis rettsaktnr.:

Norsk regelverk

Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker