Forslag til endring av CRR

Forslag til europaparlaments- og rådsforordning om endring av forordning (EU) nr. 575/2013 om krav til kredittinstitusjoner og verdipapirforetak

Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council amending Regulation (EU) No 575/2013 on prudential requirements for credit institutions and investment firms

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 24.05.2016

Spesialutvalg: Kapitalbevegelser og finansielle tjenester

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Finansdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg IX. Finansielle tjenester

Kapittel i EØS-avtalen: II. Banker og andre kredittinstitusjoner

Status

Forslaget må godkjennes av europaparlamentet- og rådet. Innlemmelse i EØS-avtalen fordrer at det er enighet om EØS/EFTA-landenes tilknytning til EUs finanstilsyn. Forordningen den endrer, CRR, er heller ikke tatt inn i EØS-avtalen, men er gjennomført i norsk lov og forskrifter så langt det passer.

Sammendrag av innhold

Kommisjonen foreslår endringer i CRR (Forordning (EU) nr. 575/2013) knyttet til bestemmelsene om verdipapirisering. Forslaget er utarbeidet i forbindelse med EUs arbeid med en ny kapitalmarkedsunion for å stimulere økonomisk vekst. Kommisjonen vil ha et rammeverk for "enkle, transparente og standardiserte verdipapiriseringer (STS)" som skal få fordelaktig behandling i kapitaldekningsregelverket.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Innlemmelse i EØS-avtalen fordrer at det er enighet om EØS/EFTA-landenes tilknytning til EUs finanstilsyn. Forordningen den endrer, CRR, er heller ikke tatt inn i EØS-avtalen, men er gjennomført i norsk lov og forskrifter så langt det passer. Innlemmelse av innholdet i forslaget vil kreve lovendring (finansforetaksloven).

Økonomiske og administrative konsekvenser

Forslaget er lansert for å lette finansieringen av små- og mellomstore bedrifter i Europa og stimulere økonomisk vekst. Det er ikke forventet at forslaget får betydelige økonomiske eller administrative konsekvenser.

Sakkyndige instansers merknader

Vurdering

Forordningen er EØS-relevant. BestemmeLser om verdipapirisering (mulighet til overføring til spesialforetak) er imidlertid tatt ut av finansforetaksloven slik at det kun er bestemmelsene om kapitalkrav for investeringer i verdipapiriseringsposisjoner som er inkludert i norsk regelverk. CRR inneholder verdipapiriseringsbestemmelser som ikke er inkludert i norsk lov eller forskrift.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Parlament og Råd
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.: KOM(2015)473
Basis rettsaktnr.: Forordning (EU) nr. 575/2013 - CRR

Norsk regelverk

Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker